Ohnivý kohout kokrhal o víkendu v kraji čtyřiačtyřicetkrát!

Hořící tráva byla nejčastějším důvodem výjezdů hasičů. Foto HZS olomouckého kraj
Hořící tráva byla nejčastějším důvodem výjezdů hasičů. Foto HZS olomouckého kraje

Slunečný a teplý víkend byl příjemný pro všechny, až na hasiče. Takřka letní teploty a "probuzení" zahrádkářů a chatařů k jarním pracem znamenaly pro hasiče kraje výjezd k desítkám požárů převážně hořící trávy. 

"V některých případech se vlivem silnějšího větru jedná o složitější zásah z pohledu hasičů a dochází k rozhoření z původních ohlášených jen několika metrů na plochu až několika hektarů," hlásil včera odpoledně Zdeněk Hošák z Hasičkého záchranného sboru Olomouckého kraje. Drtivou většinou typů víkendových 44 požárů v kraji jsou hořící desítky metrů suché trávy. "Naštěstí po celou dobu nedošlo k žádnému zranění, a to jak osob, tak i zasahujících hasičů. V několika případech byly a nebo jsou jednotky v nasazení několik hodin. Jejich prvotní snaha o lokalizaci následně přináší důkladné prolití místa požářiště a uplácávání lopatami, tak aby bylo zamezeno případné znovu vznícení," dodal Hošák s tím, že problémy mají hasiči s nedostatkem času, přejezdy mezi místy ohně prodlužují dojezd záchranářů na místo požáru.

Jen na Prostějovsku hasiči během víkendu evidovali 14 požárů. Už v pátek vyjížděli hasiči dvakrát po sobě k hořící trávě v Kostelci na Hané. V sobotu po druhé hodině odpolední zas hořel les v Jesenci. V neděli pak mezi jinými hasiči zasahovali v Klenovicích na Hané při požáru trávy u skládka. "Naštěstí po celou dobu nedošlo k žádnému zranění, a to jak osob, tak i zasahujících hasičů," dodal pozitivní zprávu Zdeněk Hošák.

(red)

Poslat nový komentář