Drama u Myslejovic - lesní požár na ploše několika hektarů!

Další fotky: 
Vodu brali hasiči i z lesního jezírka. Foto HZS Olomouckého kraje
Hasiči prolévají místo ohně vodou. Foto HZS Olomouckého kraje
Oheň se kvůli suchu rozšířil doslova během několika sekund. Foto HZS Olomouckého
Rozloha požáru bude počítána na několik hektarů.  Foto HZS Olomouckého kraje

Již desátý požár během dnešního odpoledne likvidují hasiči na celém území Olomouckého kraje. Hořelo na česko-polském pomezí, nyní naopak hasiči dohašují oheň na opačné straně kraje, v Kobylničkách u Myslejovic. 

K první události společně s jednotkou profesionálních hasičů stanice Jeseník vyslalo operační středisko krátce před třináctou hodinou k posile také dobrovolné hasiče Mikulovice a Zlaté Hory. U hranic s Polskem došlo k požáru trávy od pálení klestí. Naštěstí nedošlo k většímu rozšíření a hasiči požár během chvíle lokalizovali a likvidovali. 

Dále hořela tráva u Oseku na Bečvou a ve strojírnách v Přerově. Na Konicku u Štarnova hořela tráva, v Olomouci vzplál plastový kontejner.

Hasiči v těchto chvílích stále zasahují na katastru obce Kobylničky nedaleko Myslejovic, kde likvidují rozsáhlý požár trávy a lesního porostu. "Nebezpečné plameny se díky silnému větru rozšiřují nejen hrabankou, ale i prohoříváním v korunách stromů. Intenzita hoření doslova likviduje pařezy vykácených stromů a prohořívá do kořenů," popsal požářiště Zdeněk Hošák z HZS Olomouckého kraje.  

Na místě je v současnosti devět jednotek profesionálních hasičů a předpoklad hasebních prací je v řádu hodin. Požár likvidují profesionální hasiči obou výjezdových vozidel požární stanice Prostějov. K pomoci rovněž dorazila i jednotka hasičů z Olomouce s velkoobjemovou cisternou. Profesionální hasiče posílily jednotky z řad dobrovolných hasičů Brodek u Prostějova, Určice, Plumlov, Ptení, Němčice nad Hanou, Prostějovičky a Krumsín. 

Jen samotná lokalizace požáru hasičům zabrala více jak dvě hodiny. Z pohledu zasahujících hasičů se jedná o nebezpečný požár. "Opravdu jen během několika sekund se požár  dokázal rozšířit o desítky metrů dál a doslova zaháněl hasiče zpět do spáleniště," popsal dramatické okamžiky Z. Hošák. 

Hasiči zásobování vodou řeší více způsoby. Součástí lesa je menší jezírko ve skalách kde hasiči nasadili plovoucí čerpadla a také pomocí cisteren řešili kyvadlovou dopravu z Myslejovické nádrže. Hasiči na místě stále prolévají požářiště. Procházejí místo po místě a dohašují doutnající pařezy. K požáru došlo od menšího dřevěného přístřešku a následný silný vítr rozfoukal plameny do přilehlého lesíka. Rozloha požáru bude počítána na několik hektarů. 

(red)

See video

Poslat nový komentář