Jaro přináší riziko venkovních požárů, zemřeli při nich 4 lidé

Jaro přináší riziko venkovních požárů, zemřeli při nich 4 lidé
ilustrační foto HZS

 

I když předpověď meteorologů na nadcházející dny neslibuje příliš teplé počasí, mnoho nedočkavců jistě vyrazí do zahrádek a vrhnou se na úklid po zimě. Jen během posledního týdne vyjížděli hasiči v kraji k sedmi požárům trávy. Každoročně tyto požáry způsobí velké materiální škody, zranění nebo i úmrtí osob. Za posledních devatenáct let požáry způsobené neopatrností při zakládání ohňů a vypalování trávy způsobily v Olomouckém kraji smrt 4 lidí.

Teplé jarní počasí přináší zvýšené riziko typicky jarních požárů způsobených neopatrností při spalování odpadů na zahrádkách nebo v lesích. Hasiči varují zejména před tradičním nešvarem, kterým je vypalování starého suchého porostu (trávy), což je činnost velmi nebezpečná a ze zákona zakázaná. „V roce 2008 v Olomouckém kraji při vypalování trávy zemřel třiaosmdesátiletý muž. 31. března odpoledne se pustil do vypalování trávy poblíž lesíka v Jindřichově na Šumpersku. K události vyjely čtyři jednotky hasičů, které na požářišti o rozloze asi 60 x 30 metrů našly už jen ohořelé tělo starého muže,“ uvedla příklad mluvčí hasičů Vladimíra Hasciková. Díky rychlému zásahu hasičů se oheň nerozšířil na přilehlý lesík.

Vypalování porostů je podle zákona o požární ochraně striktně zakázáno. LV případě porušení tohoto zákazu hrozí podle zákona o požární ochraně fyzické osobě pokuta až ve výši 25 000 Kč, právnické osobě a podnikající fyzické osobě mohou hasiči udělit pokutu až do výše 500 000 Kč,“ dodala mluvčí. (red)

Poslat nový komentář