U dvou menších požárů se v Prostějově zranili tři lidé

U dvou menších požárů se v Prostějově zranili tři lidé
Foto HZS Olomouckého kraje

I drobný požár může ohrozit vaše zdraví. Zranit vás mohou nejen plameny, ale především zplodiny, které při hoření vznikají. O tom se nyní přesvědčili tři lidé v Prostějově.

Ve čtvrtek dopoledne to byl majitel rodinného domu, který se pokoušel hasit požár ve sklepě a garáži a při tom se nadýchal zplodin hoření. Museli jsme mu podat kyslíkovou terapii a předat jej do péče záchranářům. Požár způsobený s největší pravděpodobností závadou na elektroinstalaci jsme zdolali vysokotlakým proudem a silně zakouřený prostor jsme odvětrali přetlakovým ventilátorem. Škoda činí podle odhadu 70 tisíc, uchráněné hodnoty dosahují 4,8 milionu korun.

Podobně se ve středu 1. března večer nadýchaly zplodin v jednom z prostějovských bytů v centru při menším požáru dvě osoby. Poskytli jsme jim první pomoc a následně byly převezeny zdravotnickou záchrannou službou do nemocnice. Zahoření v jedné místnosti jsme zlikvidovali a byt odvětrali. Škoda činí 20 tisíc korun, uchráněné hodnoty v tomto případě 2,5 milionu korun.

U obou událostí zasahovala profesionální jednotka ze stanice Prostějov a jednotky SDH Prostějov-Žešov a Prostějov-Vrahovice.

„Požáry v rodinných domech a bytech patří v tomto ohledu vůbec k nejtragičtějším! Ročně vyjíždíme v průměru ke dvěma stovkám těchto událostí v kraji. Proto doporučujeme, abyste pokud si nejste jisti, že požár zvládnete vlastními silami, raději prostor opustili a přivolali pomoc. Život je cennější než majetek,“ doplnila mluvčí hasičů Lucie Balážová. (red)

Poslat nový komentář