V Česku začíná v srpnu fungovat rejstřík lidí se zákazem vstupu do heren

V Česku začíná v srpnu fungovat rejstřík lidí se zákazem vstupu do heren
ilustrační foto Policie ČR

Zahrát si na automatech nebudou nově moct například lidé v insolvenci nebo ti, kteří pobírají dávky v hmotné nouzi. Rejstřík fyzických osob vyloučených z účasti na hazardních hrách by se rozbíhá od srpna letošního roku. Herny a kasina mají čas se na rejstřík zařídit nejpozději do 20. prosince.

Rejstřík vyloučených osob je základním nástrojem ochrany zvláště ohrožených skupin osob před negativními dopady spojenými s účastí na hazardních hrách. Je neveřejným informačním systémem veřejné správy, který slouží k zamezení přístupu vyloučených fyzických osob k hazardním hrám a jehož správcem je Ministerstvo financí.

Zákon č. 186/2016 Sb., o hazardních hrách předvídá možnost zápisu fyzické osoby do rejstříku vyloučených osob z moci úřední nebo na základě žádosti fyzické osoby. Zápis na žádost do rejstříku vyloučených osob bude Ministerstvo financí provádět po jeho spuštění na základě žádosti o zápis.  

Vedle osob, které o zápis požádají, budou některé osoby zapisovány do rejstříku vyloučených osob automaticky. Bude se to týkat fyzických osob:

  • které pobírají dávky pomoci v hmotné nouzi, s výjimkou mimořádné okamžité pomoci, podle zákona upravujícího pomoc v hmotné nouzi a podle zákona upravujícího životní a existenční minimum,
  • které jsou starší 18 let a jsou s osobou společně posuzovanou podle zákona upravujícího pomoc v hmotné nouzi a podle zákona upravujícího životní a existenční minimum,
  • vůči kterým je pravomocně zjištěn úpadek podle zákona upravujícího úpadek a způsoby jeho řešení,
  • kterým bylo uloženo předběžné opatření zákazu her a sázek podle zákona upravujícího trestní řízení, nebo
  • kterým bylo uloženo přiměřené omezení a přiměřená povinnost zdržet se hazardních her, hraní na hracích přístrojích a sázek nebo ochranné léčení spočívající v léčbě závislosti na hazardních hrách podle trestního zákoníku.

V této souvislosti Ministerstvo financí upozorňuje, že provozovatel hazardní hry je povinen zamezit osobě zapsané v rejstříku vyloučených osob ve vstupu do herny nebo kasina, neumožnit jí zřídit nebo používat uživatelské konto nejpozději od 20. prosince 2020. (Zdroj MV ČR)

Komentáře

Hahaha... To chcete říct, že cigáni nebudou chodit do heren??

Poslat nový komentář