Prostějovské tragédie. Šestnáctiletý vraždil kvůli penězům

Prostějovské tragédie. Šestnáctiletý vraždil kvůli penězům
Foto Muzeum policie

Veřejnost v roce 1930 šokoval případ brutální vraždy, kterou na Prostějovsku tehdy kvůli penězům spáchal mladý krejčovský učeň. Historický článek z tehdejších Lidových novin zločin podrobně popisuje.

Vražedný útok šestnáctiletého na poštovního správce.

Poštovní správce Hynek na Plumlově obětí loupežného útoku. Pachatel, krejčovský učeň, dopaden.

Včera o ¾20. hodinu stal se obětí vražedného útoku správce poštovního úřadu na Plumlově Karel Hynek. Loupežný pokus vraždy spáchal 16letý krejčovský učeň Alois Daněk z Plumlova, který byl ještě v noci zatčen v Prostějově.

Před touto osudnou událostí dostal se poštovní správce Hynek do rozporu se svou manželkou, která v rozčilení odešla do jednoho pokoje a uzamkla se v něm. O ¾20. hodinu zaklepal někdo na dveře a do bytu vešel neznámý mladík.

Poštovní správce Hynek mu vyšel vstříc do předsíně a mladík ho potom následoval do kuchyně. Tam mu předložil k podpisu oběžník na schůzi. Když se Hynek sklonil, aby podepsal listinu, vytáhl mladík sekeru, kterou měl uschovánu pod kabátem, a ťal jí nic netušícího Hynka do hlavy. Rána byla vedena přímo do temene a Hynek se pod ní hned skácel bez hlesu v bezvědomí na zem.

Zatím co mladý útočník v první chvíli nevěděl zřejmě, co dělat, vzchopil se těžce zraněný Hynek na zemi, aby se postavil proti útočníkovi, ale v zápětí se zvrátil zpět na podlahu. Útočník vyděšený svým činem dal se na útěk, při němž v průjezdě domu odhodil sekeru.

V téže chvíli přijel před poštovní budovu autobus, obstarávající dopravu do Drahan, který má na Plumlově zastávku. Manželka Hynkova, která vyšla ze svého pokoje, našla v kuchyni svého muže v hlubokém bezvědomí a v kaluži krve. Otevřela okno pokoje a volala o pomoc.

Cestující autobusu vyskočili z vozu a běželi do bytu. Přenesli těžce zraněného Hynka do pokoje a zavolali lékaře, který poskytl zraněnému první ošetření. Potom bylo přivoláno záchranné auto prostějovského hasičského sboru, které zraněného Hynka převezlo do nemocnice v Prostějově, kde se jeho stav považuje za beznadějný.

Pátrání po útočníkovi se ujalo hned prostějovské a plumlovské četnictvo. Protože některé známky nasvědčovaly, že útočník prchl do Prostějova, provedli četničtí strážmistři Boček a Mizera z Prostějova ještě v noci prohlídku všech hostinských místnosti v Prostějově.

Při tom v jedné místnosti přišli na podivně se chovajícího a rozrušeného mladíka, který se chtěl schovat, jakmile spatřil vcházet četníky. Mladík byl zadržen a hned při prvním výslechu se přiznal, že provedl vražedný útok na poštovního správce Hynka na Plumlově, aby se zmocnil jeho peněz. Četníci odvedli zatčeného mladíka, v němž byl zjištěn 16letý krejčovský učeň Alois Daněk z Plumlova, na stanici, kde ho podrobili obšírnému výslechu.

Daněk při něm vylíčil, jak čin provedl i jak se na něj připravoval. Daněk byl zaměstnán u krejčího Josefa Cipáka na Plumlově, od něhož včera odpoledne utekl, odciziv mu stříbrné hodinky a dva zlaté snubní prsteny. Doma si oblékl sváteční šaty a vzal sekeru a s úmyslem zavraždit poštovního správce odešel na poštovní úřad.

Uloupených peněz chtěl užit na cestu do Ruska, kam chtěl prý prchnout ještě dnešní noci. Zatčený byl dán do vazby okresního soudu a ve vyšetřování se pokračuje. (Zdroj Lidové noviny 1930)

Poslat nový komentář