Mašinka od nádraží si užívá pozornosti v Lužné

Mašinka od nádraží si užívá pozornosti v Lužné
Foto František Kaplan

Historická lokomotiva, která byla roky umístěná na podstavci před vchodem do prostějovského hlavního nádraží, dostala nový domov v roce 2017. Jediný zachovaný exemplář této řady lokomotiv je umístěn v ČD Muzeu v Lužné u Rakovníka, kde ho zrestaurovali.

Malá lokomotiva byla vyrobenou v roce 1889. Po ukončení provozu na veřejné síti sloužila ještě v cukrovaru v Bedihošti. Stroj absolvoval svou poslední jízdu v roce 1968. Poté lokomotivu určenou k sešrotování zrenovovali v sedmdesátých letech nadšení železničáři. Před prostějovské nádraží byl stroj umístěn v září roku 1980. Za téměř 40 let byla několikrát cílem útoků vandalů. Stroj nevyčíslitelné historické hodnoty je jediným zachovalým exemplářem této řady. Nejen proto se České dráhy rozhodly, že stojí za záchranu.

Té se po čtyři roky věnoval ve svém volném čase mistr pro opravy Michal Šorel, ke kterému se přidal kolektiv pracovníků dílen. Dnes už je vystavena v expozici. „Na rozdíl od jiných strojů má výhodu či možná i nevýhodu, že umožňujeme návštěvníkům, aby se podívali do budky lokomotivy. Jsou u ní umístěny schůdky pro snadný výstup nahoru. Tento stroj byl vybrán právě pro svoje menší rozměry, protože výstup na vyšší lokomotivy by byl pro návštěvníky mnohem komplikovanější a taky by mohlo hrozit jejich zranění. Část lidí, kterým mi tady říkáme "parní fundamentalisti" zase naopak nevidí rádo, když návštěvníci mohou vstupovat do budky a sahat či manipulovat s různými táhly a ovladači. Snažíme se, aby průvodci chování návštěvníků v budce sledovali a pokud by zjistili někoho, kdo se chová hrubě a nešetrně, aby ihned zasáhli a zjednali nápravu,“ napsal PvNovinkám správce muzea František Kaplan.  Veškeré vybavení budky bylo při opravě vyměněno za zcela nové. Po vystavení před hlavním nádražím totiž lokomotivě žádné vybavení nezbylo. „U nás jsou součástky poměrně snadno opravitelné nebo vyměnitelné, takže případné škody nezpůsobí nějaké nevratné či zásadní znehodnocení,“ doplnil Kaplan.  

Budete-li mít o prázdninách namířeno do okolí Prahy, určitě se do Lužné podívejte. A podejte zprávu, zda tam mašince přece jen něco nechybí. (ber)

Poslat nový komentář