Policisté upozorňují kolaře: Budeme přísnější

Policisté upozorňují kolaře: Budeme přísnější
ilustrační foto

Ve středu ráno byla v rámci Prostějova provedena malá dopravně-bezpečnostní akce, organizovaná Dopravním inspektorátem Policie ČR ve spolupráci s pracovníky BESIP a Centra služeb pro silniční dopravu Prostějov. Akce byla zaměřená na dodržování ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích ze strany cyklistů. Během této 1,5 hodinové akce bylo opakovaně zjištěno poměrně velké množství dopravních přestupků.
"V rámci dopravní akce bylo zkontrolováno celkem 55 cyklistů a bylo zjištěno celkem 12 přestupků, které byly řešeny uložením pokuty v blokovém řízení," uvedla eva Čeplová, tisková mluvčí Policie ČR Prostějov.
A jaké prohřešky policisté zaznamenali? "Jednalo se tak jako i při minulých kontrolách především o jízdu na jízdním kole bez předepsaného osvětlení a dalším, poměrně častým zjištěným nešvarem prostějovských cyklistů je jízda po komunikaci, ačkoli jsou souběžně s ní vybudovány cyklostezky, jejichž vybudování znamenalo investici nemalých finančních prostředků," uvedl Vítězslav Matyáš, vedoucí Dopravního inspektorátu PČR Prostějov. Tato porušení byla opětovně pokutována a vzhledem k nepříliš se lepšící situaci budou policisté v dalších kontrolách pokračovat. Jak jsme již uvedli, u této cyklistů byl zaznamenán nárůst dopravních nehod. "Z jejich chování na pozemních komunikacích je zřejmé, že ne všem jsou známy zásady bezpečné jízdy, zejména za snížené viditelnosti a někteří zcela ignorují stanovená pravidla silničního provozu," dodal Matyáš.
Šéf dopravky však doplňuje i slova chvály. "Našli se cyklisté, kteří měli svá jízdní kola vybavena přímo vzorově a také měli na sobě oděv, který nelze ve tmě přehlédnout. Tito rozhodně nepodceňují bezpečnost silničního provozu a zejména pak případné následky při dopravní nehodě. Ty ostatní bych chtěl upozornit, častější kontroly na sebe nenechají dlouho čekat a policisté budou přísnější," vzkázal Matyáš

Poslat nový komentář