Zbouráme nebo opravíme? Neuzavřená otázka.

Zbouráme nebo opravíme? Neuzavřená otázka.
ilustrační foto

O tom jestli na místě Společenského domu bude stát nové obchodní centrum firmy Manthellan, stále ještě není definitivně rozhodnuto. Investor hodnotí své možnosti, které předloží zastupitelům k projednání. V případě jeho odstoupení od tohoto záměru by musel magistrát posoudit, co bude dál s takzvaným Kaskem a jak se postaví ke stavbě areálu v Jezdeckých kasárnách. Zeptali jsme se na názor náměstka primátora Zdeňka Fišera. 

„Investor nám musí předložit své návrhy, které nově vycházejí z nedávných jednání. Zatím nemáme informace o tom, jaké ty návrhy jsou. Nevíme ani termín, kdy se je chystá firma předložit. Jakmile je získáme, zastupitelé budou nový návrh posuzovat,“ nastínil Fišer.

Jaký by byl postup, kdyby investor od svého záměru ustoupil?

Vzhledem k tomu, že stále neznáme výsledky různých legislativních kroků, nedá se na to jednoznačně odpovědět. Máme pochopitelně záložní plán. U projekční firmy jsme si nechali posoudit vnitřní stav budovy Kaska a to od vzduchotechniky až třeba po stav oken a střechy. Při případné rekonstrukci by se mimo hrubé stavby musela opravit zmíněná střecha, zateplit celá budova a vyměnit všechna okna. Už tady se dostáváme k obrovským finančním částkám. V novém by musela být i vzduchotechnika s rekuperací vzduchu, elektro instalace, je toho skutečně hodně.  Zapomínat nesmíme na to, že velký balík financí by stála likvidace odpadu, který by různými výměnami vznikl. Pokud bychom dělali takovou kompletní rekonstrukci, tak cena je srovnatelná s novostavbou. Byla by i jistá možnost opravovat po částech.

Případné opravy Kaska by si asi vyžádaly velký balík financí?

Sto milionů na případnou opravu? Ano, je to přibližně tak. V této sumě je ale započtena i jistá rezerva. Výběrovým řízením, by se pak cena mohla snížit. Toto všechno jsou ale předběžné odhady a plány. Teď čekáme na to, jak se věci posunou s investorem budoucí Galerie, firmou Manthellan. Je to běh na dlouhou trať. Zastupitelé se sejdou v září, tedy uvidíme, zda bude investor mít připravené nové podklady.  

Je tedy s otazníkem i výstavba centra v Jezdeckých kasárnách?

Zacházíme do velkých spekulací. Pokud by Manthellan ustoupil od realizace, tak bychom patrně vypsali nové výběrové řízení, kde by se mohli opět přihlásit různí zájemci. Je to takové „co by – kdyby“ a já nemohu předjímat. Všechno, tedy i stavba v Jezdeckých kasárnách, souvisí s tím, jak dopadne regulační plán a záměr investora. Jsou to jen mé hypotézy a to jestli se bude opravovat staré Kasko nebo jestli vyjde levněji postavit novou multifunkční halu, to se vše musí zvážit. 

Děkuji za rozhovor. (kaa)

 

 

 

Poslat nový komentář