Buďte Spolu doma v kině, láká Metro70

Buďte Spolu doma v kině, láká Metro70
ilustrační foto

Prostějovské kino Metro 70 se zapojilo do celostátních projektů, a může diváky proto pozvat na „domácí“ kinoprojekce.

Kultura na tom v posledních týdnech není dobře, a aby nezašla na úbytě, vymýšlí provozovatelé kin na celém světě způsoby, jak zachovat alespoň zlomek své běžné aktivity. V Česku se v rekordním čase několika málo dní zmobilizoval generální štáb kinařů a vznikly dva projekty online kina, které v tuto chvíli běží ve virtuálním éteru.

Prvním spuštěným je projekt s názvem Moje kino LIVE provozovaný pod hlavičkou distribuční společnosti Aerofilms, druhým pak #Vašekino, které vzniklo díky ohromující rychlosti, jakou prokázala Asociace provozovatelů kin v čele s předsedou Martinem Poštou.

Princip obou platforem je totožný: staví na snaze podpořit malá, často jednosálová kina, takže přes jejich vlastní prodejní systémy umožňuje zakoupit vstupenky, které divákům zpřístupní online obsah na centrálním webu. Kinaři se snaží navodit dojem běžného filmového představení, takže film začíná pro všechny ve stejný čas, nejde jej zastavit ani posouvat, pouští se trailery na další projekce, uslyšíte gong nebo odborný úvod k filmu, zkrátka jako by to bylo doopravdy. 

V Metru 70 se jako první spustilo Moje kino LIVE, kde film začíná vždy ve 20:30, vstup do virtuálního sálu je možný už od osmi hodin. Kinaři povzbuzují diváky ke konverzaci na live chatu před filmem a po něm, během projekce zásobují diváky zajímavými informacemi o filmu či režisérovi. “Je to úplně jiný zážitek z filmu, diváci se zdraví ze “svých kin”, domlouvají se na občerstvení, které si každý vyrobí u sebe doma, posílají si fotky domácích kinosálů a hrají hru na společně sdílený zážitek. Popravdě v současné atmosféře je to jedna z mála věcí, na kterou se každý den těším,” říká ředitelka kina Metro 70, Barbora Kucsa Prágerová.

Projekt #Vašekino začíná vždy ve 20:00, o víkendu jsou i projekce pro děti v 15:00. “Jsem nadšená z toho, jak všichni táhnou za jeden provaz. Poslední dny se odehrávaly v duchu horečnaté aktivity kinařů ze všech koutů republiky, v online konferencích s více než 80 kolegy jsme diskutovali o podobě projektu #Vašekino a vychytávali drobné počáteční problémy. Nyní vše běží, jak má, a my každý večer sedíme u filmů a děláme technickou podporu,” pokračuje ředitelka. 

Ať už si divák koupí lístek na Moje kino LIVE či #Vašekino, dostane emailem všechny potřebné instrukce a přístupové údaje. Důležité je, že prodej na dané představení končí vždy hodinu před jeho začátkem. Metro 70 chce divákům umožnit vidět co nejpestřejší program, a tak kombinuje nabídku obou projektů, protože dramaturgie je centrální pro celou republiku a kina si filmy sama nevybírají. Důležitým aspektem všech těchto aktivit je dát divákům možnost své oblíbené kino podržet nad vodou a umožnit jemu i sobě co nejplynulejší návrat k normálnímu fungování. Mezitím buďme aspoň občas spolu doma v kině. (Zdroj Metro 70)

Poslat nový komentář