Příběhy klokánkových dětí. Leničku (9) bili pěstouni

Příběhy klokánkových dětí. Leničku (9) bili pěstouni
Ilustrační foto pixabay.com

V pěstounské péči se měla Lenička mít dobře, ale nebylo tomu tak. Její třídní učitelka opakovaně upozorňovala na velké modřiny, kterých měla devítiletá dívenka na zádech, stehnech i rukách nepočítaně. Byla lehce mentálně retardovaná a její pěstounka si na ni neustále stěžovala.

 

„Je to prase a drobí. Pořád po ní uklízím,“ hádala se s učitelkou, jako by to byla omluva pro bití a fackování, které se ani nenamáhala skrývat. Lenička skončila v Klokánku, kde si připadala jako v nebi. Doslova. Stále se totiž tety ptala: „A takhle vypadá nebe? A budu i zítra u vás v nebi?“ Její otázky byly tetě divné a vše šla probrat s vedením. To o všem informovalo nejen příslušné orgány, ale také se pořádně vyptalo oné starostlivé třídní učitelky. „Ona patří celá rodina k nějaké sektě! Nesmějí navštěvovat kino ani divadlo, doma nemají televizi ani rádio. Scházejí se na nějakém vršku za městem, ale je to prý tajné!“ Veškeré informace byly předány policii a potvrdily se. Všichni v Klokánku předpokládali, že se Lenička už domů nevrátí.

Opak byl ale pravdou. Leničku si směl odvézt manžel matky, který měl rovněž statut pěstouna, ale k jiným dětem, které měla rodina rovněž v péči. Pěstounské děti ale byly o dost starší, než Lenička, a tak už výprasky nedostávaly. Mlčely ze strachu, že budou muset jít do dětského domova, jak jim bylo opakovaně vyhrožováno. Jasno v celé věci přinesl až jeden z biologických synů pěstounů, který svědčil  u soudu.

Pěstounka byla odsouzena k nepodmíněnému trestu, pěstoun k podmínce a všechny děti musely do dětského domova. Jen Lenička měla štěstí. Osvojila si ji, navzdory svému vyššímu věku, Leniččina třídní učitelka, která nemohla na malou bezbrannou dívku zapomenout. (red)

 

Poslat nový komentář