Rozhledna na Kosíři bude vypadat jinak

Rozhledna na Kosíři bude vypadat jinak
Vlevo původní, vpravo nový návrh rozhledny
Další fotky: 
Rozhledna na Kosíři bude vypadat jinak
Rozhledna na Kosíři bude vypadat jinak

O výstavbě rozhledny na mýtické hanácké hoře Kosíř se hovoří již několik let. Před rokem byl sice při novoročním výstupu slavnostně položen základní kámen, ovšem v roce 2011 se stavět nezačalo. Důvodem jsou, jak jinak, finance. Mikroregionu Kosířsko se nepodařilo získat peníze z tzv. velkých zdrojů. 

Přesto zaineteresovaní představitelé nesložili ruce do klína a usilují o získání finančních prostředků na stavbu. Na přelomu letošního roku také představili změněnou podobu rozhledny. Betonový kolos tak trošku připomínající stavby ze Zemanova sci-fi filmu Vynález zkázy má nahradit dřevěná stavba s kamennou podstavou.

 

Popis nové rozhledny:

Stavba je ztvárněna jako komolý kužel s dokola obíhající šroubovicí schodiště, posazený na nízkém soklu zakončený lehkou "hlavicí". Do kamenné podstavy bylo umístěno základní zázemí nutné pro provoz budovy. Po točité rampě vystoupáme k patě rozhledny, k jejímu vstupu. Samotný kužel rozhledny je tvořen dřevěnou konstrukcí s opláštěním horizontálními dřevěnými latěmi. Po kuželu obíhá na způsob šroubovice těleso schodiště obdélného průřezu. Tvar kopíruje funkční podstatu - schodišťová ramena se střídají s podestami, těleso je opláštěno plechem antracitové barvy s průběžným bezrámovým zasklením. Vnitřní výrazně horizontální kuželovitý prostor lze vnímat z balkónů posazených v různých výškách a je osvětlen mohutným okulárem ve stropě. Štěrbinou stoupá schodiště vzhůru po šroubovici až na plošinu vyhlídky ve výšce 32 metrů.

(red)

Poslat nový komentář