Kastelánka v Plumlově končí, přichází Pavel Zástěra ze Sovince

Kastelánka v Plumlově končí, přichází Pavel Zástěra ze Sovince
ilustrační foto

Kateřinu Jenešovou, nynější kastelánku zámku v Plumlově prvního února vystřídá Pavel Zástěra, dřívější kastelán na hradě Sovinec. Pavla Zástěru původně oslovili radní města Plumlov, pod jehož správu zámek spadá.

„Kontaktovali mě radní, jestli nevím o někom vhodném na toto místo. Prvně jsem samozřejmě nevěděl, ale tím, že znám, co tato práce obnáší, a řešil jsem určité životní otázky, nabídl jsem jim své služby. Poté někteří radní navštívili hrad Sovinec, kde jsem působil,“ vysvětluje Pavel Zástěra, který se momentálně seznamuje s prostředím zámku a jeho chodem. „Změna pro mě nebyla snadná, protože dopředu nebyly stanoveny žádné požadavky. Nabídku jsem přijal až někdy v polovině listopadu. Teprve poté jsem se začal zajímat o situaci na zámku v Plumlově a jednali jsme o konkrétních bodech. Jedním z bodů byla samozřejmě osoba paní Jenešové, což svědčí o tom, že pro zámek má obrovský přínos a spolupráce bude nadále pokračovat,“ dodal Zástěra.

„Hledali jsme na zámek člověka, který s touto činností má zkušenosti, který je v dané problematice odborníkem a je za ním vidět práce v tomto oboru,“ vysvětluje Martin Hyndrich, místostarosta města Plumlov a dodává: „vycházíme z toho, aby se zlepšila situace na zámku, podařilo se nám spravit další patro a teď je třeba, aby to někdo vedl a nastínil tomu správný směr, ať už se jedná třeba o nové expozice.“

Do budoucna je záměrem přidat aktivity, které by na zámek přilákaly více návštěvníků a přinesly další finance, které by sloužily k vybavení interiéru zámku. Zvyšovat by se také měla kvalita služeb a návštěvnických tras. „Budeme se snažit, aby byl zámek více zámecký, abychom ho dobově zabydleli. Jsou zde věci, které je třeba zlepšovat a na řadu přijdou také dlouhodobější návrhy a aktivity, ať už se to týká rekonstrukcí nebo i provozních věcí,“ upřesnil budoucí kastelán zámku.

„Není to dlouho, co byl zámek ve špatném stavu a rok od roku se nám daří zlepšovat úroveň, ať už se to týká průvodcovské činnosti, nebo zařízení. Jsem ráda, že zde bude další člověk, který se připojí. Faktem je, že je zde spoustu práce a čas zabírají i kulturní aktivity, které zde pořádáme. Je potřeba, aby se někdo staral prioritně o vysoký zámek,“ vysvětlila svůj postoj k situaci Kateřina Jenešová. „Nového kastelána vnímám jako přínos a krok kupředu,“ dodala na závěr.

(pel)

Poslat nový komentář