Losos se špenátem, žampiony a bramborovou kaší
Od té doby, co žiju v Oslu, jsem se zamilovala do ryb snad ještě víc než kdy předtím. Hlavně do lososa. Líbí se mi, že se s ním dá dělat spoustu věcí. Že je zdravý, výživný a chutný. Vím, že doma v ČR není úplně nejjednodušší a nejlevnější kupovat lososa, ale berte tento recept jako skvělý typ na ne tak úplně tradiční slavnostní oběd či večeři :).
2 porce - doba přípravy: 30 – 40minut, složitost receptu: jednoduché
Potřebujeme: 2 filety z lososa po cca 100 – 150g, mořská hrubá sůl, chili koření, 20g másla + ještě 10 g k bramborám, 6 žampionů, 130 g čerstvých lístků špenátu, 1- 2 lžíce zakysané smetany, 4 stroužky česneku, trochu mléka (20 ml), kmín
Postup:
-
Dejte vařit vodu, osolte, okmínujte. Mezitím si oškrabejte brambory, omyjte a nakrájejte na malé kousky. V momentě, kdy začne voda vřít do ní vložte brambory a vařte, dokud nebudou měkké (10-15min).
-
Předehřejte si troubu na zhruba 70 - 75 ̊C. Omyjte/oloupejte si žampiony, nachystejte lososa a rozpalte si pánev s kouskem másla. Pak do ní vložte lososa a celé žampiony hlavičkou dolů. Všechno osolte a na lososa přidejte i chili. Lososa opékejte z obou stran 4 - 5min. Žampiony otáčejte po bocích. Až bude všechno hotové, vezměte malý pekáček, vložte do něj lososa i žampiony a dejte do trouby, nechte lososa i žampiony „dojít“. Navíc zůstanou teplé.
-
Do nové volné pánvičky na zbytek másla vsypte umytý špenát, přidejte nastrouhaný česnek, hrubou sůl, chvíli povařte a přidejte smetanu, promíchejte a na mírném ohni nechte stát
-
V té době už asi budete mít hotové brambory, tak je slijte, přesuňte do mísy, přidejte kousek másla a trochu mléka, nejdřív trochu „rozšťouchejte“ vidličkou a pak rozmixujte mixérem. Podle potřeby dosolte.
-
Lososa vytáhněte z trouby a můžete podávat. Dobrou chuť :)
Tereza Sehnalová
http://terez-theactualme.blogspot.no/
Poslat nový komentář