Tereza Sehnalová

Limetkové muffiny s mákem a bílou čokoládou

ilustrační foto

Terezka Sehnalová si na dnešní, trochu pošmournou neděli, připravila skvělý moučník. Příprava asi šestnácti muffinů vám zabere 15 - 20 minut, péct se budou tak 18 až 20 minut. Zkuste, jsou výtečné.

 

Potřebovat budeme:140 gramů cukru, 280 gramů hladké mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 1/3 lžičky jedlé sody, špetka soli, 110 ggarmů rozpuštěného másla, 2 vejce, 250 gramů tvarohu (pokud máte, tak vanilkového), 1 lžička vanilkového extraktu, šťáva z půl limetky i s dužinou, 30 gramů bílé čokolády a 2 lžíce nemletého máku. Na limetkovou polevu: 75 gramů moučkového cukru a šťávu z půl limetky

postup

Dnešní recept vám bude určitě chutnat

ilustrační foto

Dnes si pro nás Terezka Sehnalová připravila obzvlášť skvělý recept. Vyzkoušejte její domácí gnocchi se špenátem a slaninou. Příprava asi pěti porcí nám bude trvat zhruba 90 minut.

Gnocchi - 4 střední brambory (cca 500g), 1 žloutek, sůl, 150g hladké mouky, 1/2 lžíce olivového oleje

1. Brambory pořádně umyjte a v celku, se slupkou, je dejte vařit do vroucí osolené vody. Zabere to asi půl hodiny.

2. Slijte vodu a počkejte pár minut, než brambory trochu trochu vychladnou. Potom je oloupejte, nakrájejte na kousky, přidejte půl lžíce oleje a žloutek a udělejte z nich bramborovou kaši, čím míň hrudek, tím lépe.

Tilslørte bondepiker aneb jablka se šlehačkou a sušenkami

ilustrační foto

Dnes si pro nás Terezka Sehnalová připravila pravý norský recept. Jeho norský název se ani nepokusím vyslovit, jinak jsou to prý v podstatě jablka se šlehačkou a se sušenkami. Je na šest menších porcí, tak jej vyzkoušejte.

Jdeme na to: doba přípravy je asi 30minut

Jablkové pyré 

Potřebujeme: 2 jablka, 10 gramů vanilkového cukru, 1 lzička skořice, 35 gramů cukru, 240 ml vody

Sušenky

30 gramů másla, 1 lžíce cukru, 100 gramů sušenek

Šlehačka

250 ml smetany (33% a výš), 1 lžíce cukru, 1 lžička vanilkového extraktu

Postup

Dnes si Terezka připravila něco pro mlsouny

ilustrační foto

Ani ti, kdo se rádi stravují zdravě, se nemusejí vzdávat sladkých pochoutek. Třeba Terezčiny celozrnné žitné lívance s tvarohem a kokosovou čokoládou jsou nepochybně výborné. Vyzkoušíme je?

Deset lívanců připravíme za 60 - 70 minut a budeme potřebovat:  

lívance - 300 g celozrnné žitné mouky, 20 g prášku do pečiva, 4 lžíce třtinového cukru, 1lžíce kvalitního vanilkového cukru, 1 lžička vanilkového extraktu, 515 ml tučného nebo polotučného mléka, 2 vejce, 50 g rozpuštěného másla, špetka soli

Dnes vaří Terezka panenku s kuskusem

ilustrační foto

Dobré masíčko a zdravý kuskus. Zajímavý recept, který stojí za vyzkoušení, co říkáte? Zvlášť, když vám příprava zabere je nějakých 25 - 30 minut.

Na čtyři porce potřebujete 500 gramů vepřové panenky, sůl, pepř, chilli, italské koření (pepř, paprika, cibule, oregáno, česnek a bazalka), 4 lžíce oleje.

Dnes si s Terezkou dáme nepečený cheesecake ve sklenici

ilustrační foto

Asi už se pomalu ale jistě stává pravidlem, že přispívám spíš se sladkými recepty. Ani tentokrát tomu nebude jinak. Dneska se s vámi chci podělit o recept na nepečený cheesecake, který se hodí jako skvělý dezert po dobré večeři, nebo jako sladká svačinka. A nebo prostě jen tak. Určitě s ním vzbudíte úspěch :).

3 porce - doba přípravy: 25-30min, doba chlazení: 45min+Potřebujeme: zhruba 100g oblíbených sušenek (třeba BeBe), 25g másla, 250g krémového sýra (můžete použít sýr Philadelphia, ale nemusíte. Bohatě postačí třeba klasický gervais), 1 vrchovatá lžíce créme fraiche nebo zakysané smetany, 60g cukru, 1 lžička vanilkového extraktu, 2 lžíce čokoládového baileys (nemusí být), M&M´s, lentilky, čokoláda, ovoce na ozdobu

postup

Losos se špenátem, žampiony a bramborovou kaší

ilustrační foto

Od té doby, co žiju v Oslu, jsem se zamilovala do ryb snad ještě víc než kdy předtím. Hlavně do lososa. Líbí se mi, že se s ním dá dělat spoustu věcí. Že je zdravý, výživný a chutný. Vím, že doma v ČR není úplně nejjednodušší a nejlevnější kupovat lososa, ale berte tento recept jako skvělý typ na ne tak úplně tradiční slavnostní oběd či večeři :).

2 porce - doba přípravy: 30 – 40minut, složitost receptu: jednoduché

Potřebujeme: 2 filety z lososa po cca 100 – 150g, mořská hrubá sůl, chili koření, 20g másla + ještě 10 g k bramborám, 6 žampionů, 130 g čerstvých lístků špenátu, 1- 2 lžíce zakysané smetany, 4 stroužky česneku, trochu mléka (20 ml), kmín

Postup:

Dnes si dáme s Terezkou zase něco sladkého

ilustrační foto

Jsem velký milovník tvarohu. Opravdu, kdykoliv se naskytne příležitost, ráda ho přidávám do všeho možného. Tvaroh nejen výborně chutná téměř v jakékoliv podobě, ale taky je zdravý, výživný a bohatý na bílkoviny a vápník. A tento recept na tvarohový koláč s broskvemi je ho plný až až.

Tvarohový koláč s broskvemi

Na jeden 20 cm skleněný pekáček nebo 20 cm otevírací formu, doba přípravy: cca 30min, doba pečení: 60min, doba chlazení: 3hodiny+

Ingredience

1 hrnek polohrubé mouky, ¼ hrnku moučkového cukru, 100 g másla, 1⁄2 sáčku kypřicího prášku do pečiva

Na náplň

Dnes nás Terezka naučí skandinávské vafle

ilustrační foto

Skandinávská, anebo víc specificky norská, kuchyně je zajímavá. V jídelníčku norských obyvatel se vyskytuje spoustu masa (např. jehněčí, vepřové), ryb (nejčastěji losos, halibut, treska), párků a klobás všech druhů, na jaké si vzpomenete a jako přílohu jedí v drtivé většině brambory. Co se týče sladkého, je Skandinávie specifická tím, že je v ní používáno spoustu skořice a kardamonu. Kardamon i skořice mají velmi specifickou chuť, která dohromady tvoří úžasnou kombinaci. Existuje spoustu relativně složitých receptů, např. na jedno z nejoblíbenějších norských pochoutek – skolebolle (doslova školní buchta) nebo na kanelbolle (skořicová buchta), které jsou z kynutého těsta, ale na připravím recept někdy v příštích týdnech. Dnes jsem si pro vás připravila recept na „obyčejné“ vafle, které jsou právě krásně okořeněné norskou kulturou. Hodí se jako výborná, poměrně sytá snídaně, nebo jako příjemný dezert či svačina. Ať vám chutná.

Na zhruba 14 vaflí:

2 vejce, 375 ml mléka, ½ lžičky kardamonu, ½ lžičky skořice, 1 lžička vanilkového extraktu, 60g cukru, 260 g hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 50g rozpuštěného másla.

Dnes pečeme s Terezkou: Mrkvový dort

ilustrační foto

 

Nyní, milé dámy, najdete již chvilku pro sebe - dítka v pelíšcích, nádobí v myčkách a manžel v obýváku u televize. Další z receptů pro nás připravila paní Tereza Sehnalová až z dalekého Osla. Dobrou chuť!

Dnes bych vám ráda představila můj oblíbený recept na mrkvový dort. V poslední době jsem ho pekla hned několikrát, naposledy jako narozeninový dárek pro kamarádku kamaráda, který si ho u mě objednal. Za tu dobu co tento dort peču, se mi ho podařilo vypilovat do (skoro) dokonalosti a myslím, že je to skvělý dezert pro téměř jakoukoliv příležitost. Není moc náročný na přípravu, je vláčný, šťavnatý, sladký tak akorát a vypadá krásně. Navíc fantazii se meze nekladou a tak ho pokaždé můžete trochu obměnit nebo jinak nazdobit. Přesvědčila jsem vás? Zkusíte ho taky? :)