Merkur? Merkur!

Merkur? Merkur!
ilustrační foto pozvánka

 

Pokud přemýšlíte, kam s dětmi vyrazit, podívejte se do Špalíčku Muzea a galerie Prostějov. Najdete tam jedinečnou výstavu „Legendární stavebnice Merkur“. Mimo jiné zde naleznete prototyp „čočkostroje" prostějovského vynálezce Otto Wichterleho. Výstava potrvá do 30. srpna.

Výstava představuje návštěvníkům převážně české výrobce těchto stavebnic a z nich vytvořené exponáty. Lze je sestrojit z kovových dílků pouze s pomocí jednoduchých nástrojů a šikovnýma rukama. Čeká vás mnoho zajímavých staveb a modelů nejrůznější velikosti a náročnosti provedení. Můžete zhlédnout vývoj této stavebnice, obdivovat propracované stavby, jako je Eiffelovka či ruské kolo, velký vlak se spoustou vagonů a také modely strojů s použitím součástek ze stavebnice Merkur. Seznámíte se i s prototypem tzv. čočkostroje Otto Wichterleho.

Součástí výstavy jsou i panely o historii stavebnice, kterou začal v roce 1920 vyrábět Jaroslav Vancl v Polici nad Metují a která se stala zdrojem zábavy a rozvoje tvůrčích schopností pro celé generace. Mezi další výrobce patřil roudnický EDISON, pražský VAŠEK a volarský TRIX.

Unikátní výstava legendární vznikla díky laskavé spolupráci největšího sběratele stavebnice Merkur Jiřího Mládka, který Merkuru zasvětil přes třicet let svého života a tyto modely sestavil.

O oblíbenosti Merkuru svědčí i fakt, že se v Polici nad Metují vyrábí dodnes. (ber)

Poslat nový komentář