Tip na virtuální výlet. Pražské Jezulátko v olomouckém muzeu

Tip na virtuální výlet. Pražské Jezulátko v olomouckém muzeu
Foto Vlastivědné muzeum Olomouc
Další fotky: 
Tip na virtuální výlet. Pražské Jezulátko v olomouckém muzeu

On-line seriál zajímavostí z aktuálních výstav uzavřeného Vlastivědného muzea pokračuje. Ve Vlastivědném muzeu Olomouc by v těchto dnech byla k vidění výstava českých korunovačních klenotů, která měla být původně představena veřejnosti v polovině října. Výstava je sice nainstalovaná, ovšem návštěvníci do muzea nesmí. Tak jde muzeum za nimi a průběžně přináší zajímavosti z této výstavy online. Přečtěte si něco o jednom z nejvzácnějších exponátů této výstavy - Pražském Jezulátku.

Soška Pražského Jezulátka je 48 centimetrů vysoká dřevěná soška s povrchem z barevného vosku, která nenapodobitelným způsobem zobrazuje Ježíše Krista v dětství. Dle pramenů pochází ze Španělska z období poloviny 16. století. Podle legendy se Ježíšek zázračně ukázal jistému mnichovi, který dle jeho podoby sošku vymodeloval.

Do Prahy sošku přivezla vévodkyně Marie Manriquez de Lara, která ji darovala jako svatební dar své dceři Polyxéně z Lobkovic. Ta ji věnovala klášteru bosých karmelitánů u kostela Panny Marie Vítězné, kde ji mohou obdivovat návštěvníci až do dneška.

Pražské Jezulátko je oblékáno hned do několika sad šatiček, korunek a šperků, podle liturgického období. Je předmětem úcty věřících z celého světa a za slavnou soškou každý rok míří statisíce turistů a poutníků. U sošky se také při své návštěvě pomodlil papež Benedikt XVI. v roce 2009, který jako dar přinesl korunku.

Na vystavené 1:1 kopii Pražského Jezulátka, kterou prezentuje Vlastivědné muzeum v Olomouci ve spolupráci s klášterem Pražského Jezulátka, si budete moci prohlédnout model šatiček, které vyšívala vlastnoručně císařovna Marie Terezie. Korunka a jablko jsou na kopii naznačeny pouze pro srovnání velikosti. (red)

Poslat nový komentář