Tip na výlet. První květy lákají do olomouckého Rozária

Tip na výlet. První květy lákají do olomouckého Rozária
Foto Rozarium Olomouc

Věřte nevěřte, v olomouckém Rozáriu rozkvetly první růže a jsou přenádherné. Vůbec první zdejší „růžovou vlaštovkou" je k Rosa x hugoptera. Je to kříženec Rosa hugonis a Rosa omeiensis varianty pteracantha, který se zrodil po 2. světové válce v Průhonicích u Prahy zásluhou proslulého šlechtitele Bohumila Kavky.

Její květy jsou sice jen šípkově jednoduché a jemně krémové, ale zajímavá je časnou dobou květu a také zvláštním až bizarním vzhledem letorostů – po druhém z rodičů totiž zdědila široce křídlaté trny.

A jak je vyhlíží její první rodič, tedy růže Hugova (Rosa hugonis)? Okouknout ji můžete opodál, rovněž v plném květu, a je bez nadsázky úchvatná. Tolik zářivě žlutých květů pohromadě se nevidí často!

Vydejte se na poznávací procházku do olomouckého "Rozárka", stojí to za to. Otevřeno je denně od 9:30 do 18:00 hodin.

A pokud jste skutečně „růžoví blázni“, od 18. do 20. června chystají v Rozáriu jedinečný festival a výstavu Vyznání růžím 2021, které je díky svému zaměření na růže největší akcí svého druhu v celé České republice. Letošní ročník je věnovaný romantickým trendům neboli módnímu směru, který aktuálně světu růží vládne. Vstup je zdarma, akce je letos součástí programu Svátků města Olomouce. (ber)

Poslat nový komentář