Koncert proti komunistům ve Špalíčku nebude!, rozhodl ředitel muzea

Koncert proti komunistům ve Špalíčku nebude!, rozhodl ředitel muzea
ilustrační foto www.muzeumpv.cz

 

Odpůrci návratu komunistů na prostějovskou radnici uspořádali o víkendu protestní festival koncertů Hudbou proti zapomnění. Na programu byla vystoupení v baru u 12 opic, v klubu Apollo 13 a také v Kavárně ve Špalíčku. Jeho nájemcům, manželům Valentovým, ale akci zakázal ředitel muzea. Pod muzeum totiž objekt spadá.

"Daniel Zádrapa to zdůvodnil tím, že  nechce muzeum spojovat s žádnou akcí s politickým podtextem a koncert považuje za porušení nájemní smlouvy," sdělila redakci Ivana Valentová. Koncert skupiny Jižní ryba tak byl organizátory přesunut do pivnice U Broučka. Je ovšem zajímavé, že ve stejném objektu se 11. listopadu konala přednáška Jakuba Lyska z Katedry politologie v Olomouci na téma „unavené demokracie“. I ona byla součástí festivalu a vedení muzea nevadila.

Cyklus začal v pondělí 3. listopadu výstavou dobových fotografií, novin, časopisů, techniky a drobných každodenních předmětů v muzejním Špalíčku, na kterou od 10. listopadu navázal Okresní archiv expozicí mapující období od listopadu 1989 do května 1990. 

17. listopadu se uskutečnil koncert písničkáře Karla Vepřeka v kostele církve československé husitské, který doprovodí přehlídka fotografií „nejmenovaných aktérů prostějovské sametové revoluce“. O den později se konala přednáška 25 let svobody a demokracie“ Petra Oslzlého.  

V rámci Hudby proti zapomnění v Prostějově vystoupí rovněž Josef Jařab, Pavel Šaradín a v neděli 30. listopadu i Jaroslav Hutka. Ten bude koncertovat v Baru 12 opic. 

Město Prostějov přispělo na konání festivalu částkou 40 tisíc korun. (ber) 

Komentáře

prof. Josef Jařab byl první polistopadovým rektorem Univerzity Palackého, doc. Pavel Šaradín je z Katedry politologie v Olomouci. To se budou v Olomouci divit.. :-)

Poslat nový komentář