Kontrola autoskel s fóliemi - většina byla závadná

Snímek z kontroly autoskel. Foto Policie ČR
Snímek z kontroly autoskel. Foto Policie ČR

Ve čtvrtek 22. března 2012 v době od 09:00 do 11:00 hodin a od 15:00 do 17:00 hodin zahájili policisté dopravního inspektorátu a oddělení prevence ve spolupráci s BESIPem první preventivní akci na měření propustnosti autoskel. 

Akce proběhla v Prostějově na parkovišti u aquaparku na ulici Anenské. Policisté majitelům vozidel zdarma zkontrolovali propustnost skel a poskytli informace a rady související s danou problematikou. Řidiči si tak na místě mohli ověřit, zda-li mají čelní a přední boční skla odpovídající hodnoty, které jsou v souladu s platnými právními předpisy.

V rámci této preventivní akce bylo zkontrolováno celkem  113  vozidel. Bohužel velká část jich měla propustnost nižší, než je zákonem povolená hranice. Pouze  10  vozidel bylo bez závady. Problém se objevil zejména u bočních skel, kde propustnost nesmí být nižší než 70%. Nejnižší propustnost byla naměřena  10,6% u bočních skel. Čelní skla měla hodnoty většinou v pořádku, ale zde musí být propustnost světla vyšší než 75%. 

Při naměření nesprávných hodnot může být řidičům při silniční kontrole na místě udělena bloková pokuta až do výše 5 000 Kč a ve správním řízení pak až do výše 50.000 Kč. Řidičům bylo doporučeno, aby si fólie z oken odlepili.

"Tentokrát, vzhledem k tomu, že se jednalo o akci preventivního charakteru, byli řidiči pouze upozorněni na nedostatky. Aby si řidiči vzpomněli na povinnost, že musí své vozidlo upravit, dostali od koordinátora BESIPu za Olomoucký kraj a Policie ČR malý dárek a preventivní materiál. Preventivní akce tohoto charakteru se pro velký počet zájemců budou opakovat i v budoucnu," uvedla Eva Čeplová, tisková mluvčí Policie ČR Prostějov.

(red)

Poslat nový komentář