V Prostějově otevřelo druhé odběrné místo

V Prostějově otevřelo druhé odběrné místo
ilustrační foto
Další fotky: 
V Prostějově otevřelo druhé odběrné místo

Od dnešního rána (23. 3. 2020) začalo v Prostějově fungovat odběrové místo pro pacienty s podezřením na koronavirus. Primátor města sem hned ráno dopravil 400 respirátorů a 100 roušek, další vybavení by mohlo dorazit v úterý. Vzorky zde se odebírají pacientům s klinickými příznaky, které doporučí Krajská hygienická stanice nebo praktický lékař.

Pacienti během procedury nebudou muset vystoupit z auta. Sestry jim přímo ve voze provedou výtěr z nosohltanu, který následně vyšetří oddělení mikrobiologie Nemocnice Prostějov.

„Tím vyloučíme jakýkoliv kontakt s dalšími osobami čekajícími na toto vyšetření,“ uvedla již o víkendu předsedkyně představenstva prostějovské nemocnice Marie Marsová. Zdravotnické zařízení na tuto práci vyčlení dvě zdravotní sestry a dvě administrativní pracovnice. Odběry potrvají denně od 7 do 14.30 hodin.

Pro ostatní pacienty, které bude přivážet vozidlo zdravotnické záchranné služby nebo se dostaví do nemocnice jiným způsobem, bude stále v provozu i pevné odběrové místo – akutní infekční ambulance v areálu nemocnice.

Nemocnice připravila tento typ odběrového místa především jako variantu omezující kontakt mezi indikovanými pacienty k omezení šíření infekce Covid-19. Odběrové místo u nemocnice vybudovali prostějovští příslušníci armádní 601. skupiny speciálních sil.

V souvislosti se zřízením nového odběrného místa zároveň upozorňujeme na změnu dopravního značení - z ulice Josefa Lady do ulice Mathonova je jednosměrka (pro příjezd do stanu, kde odběry probíhají) - viz foto. (red)

Poslat nový komentář