Vyrazili jste včera do fitek či restaurací?

Vyrazili jste včera do fitek či restaurací?
ilustrační foto pixabay.com

Včerejším dnem pokračuje další vlna rozvolňování vládních opatření. Část žáků se z rotační výuky vrátila k plnohodnotné prezenční výuce, po dlouhé pauze otevřely také vnitřní sportoviště i zahrádky restaurací.

Od pondělí 17. května se napříč celou republikou žáci prvního stupně vrátili zpět do lavic a na měsíc a půl se tak vrátí k plnohodnotné prezenční výuce. Rotační výuka bude v Olomouckém kraji nadále platit pro ostatní žáky, tedy pro druhý stupeň základních škol a nižší ročníky víceletých gymnázií. Tito žáci by se k plnohodnotné prezenční výuce měli vrátit od příštího pondělí. Ke stejnému dni by pak měla začít i teoretická výuka na středních školách.

Od včerejška byla opět otevřena také všechna vnitřní sportoviště, ovšem za specifických podmínek. Zatím nebude možné v těchto prostorách využívat šatny ani sprchy. Dále je podmínkou 15 metrů čtverečních plochy na osobu, sportování maximálně dvou lidí spolu a maximálně 10 lidí celkem na ploše sportoviště. Nutný je také negativní test na covid, ukončené očkování nebo prodělání covidu v posledních devadesáti dnech. Bazény, wellness, sauny a solné jeskyně budou muset zůstat pro veřejnost nadále uzavřené.

Velkým svátkem byl tento den pro majitele restaurací, kteří mohli konečně přivítat návštěvníky na zahrádkách. Ovšem i tady budou panovat jistá pravidla. U jednoho stolu smí sedět nejvíce čtyři osoby a od ostatních stolů je musí dělit alespoň 1,5 metru. Zákazníci, kteří usednou na zahrádku, musí mít také negativní test na covid (PCR test ne starší než 7 dní nebo antigenní test ne starší než 3 dny) nebo musí být očkovaný či maximálně 90 dnů po prodělání covidu. Zákazníci se nebudou muset prokazovat přímo hostinským, ale případné kontrole ze stran policie či hygieny. Odpovědnost tedy za sebe nesou sami zákazníci, nikoli majitelé restaurací. Zahrádky mohou mít otevřeno od 6:00 do 21:59, zakázána je však živá hudba či tanec, velmi diskutované wi-fi připojení nakonec na zahrádkách smí být.

V pondělí 17. května mohly otevřít také zoologické či botanické zahrady až na padesát procent své maximální kapacity, opět se povolily návštěvy v nemocnicích a sociálních zařízeních a nově se ve venkovních prostorách mohou pořádat kulturní akce pro až 700 diváků. Podmínkou pro návštěvu takové akce je rovněž negativní test nebo ukončené očkování nebo potvrzení o prodělaném covidu v posledních 90 dnech. Akce uvnitř zatím nebudou možné. (ber)

Poslat nový komentář