Nemocnice Prostějov má nové Centrum biologické léčby pro pacienty s kožními obtížemi

Nemocnice Prostějov má nové Centrum biologické léčby pro pacienty s kožními obtížemi
Foto Nemocnice Prostějov

Pacienti s vážnými kožními obtížemi mohou v prostějovské nemocnici nově získat nejmodernější specializovanou péči. Nemocnice v rámci rozšiřování a modernizace služeb vytvořila v návaznosti na kožní ambulanci nové Centrum biologické léčby, které využívá nejmodernější metody léčby založené na aplikaci látek ovlivňujících imunitní systém. Služby centra využijí zejména pacienti s atopickým ekzémem a pacientky s lupénkou.

Biologické přípravky jsou léky, které působí v imunitním systému na určité imunitní buňky nebo aktivační činitele zánětu, čímž jsou schopny omezit nebo zastavit například lupénku nebo atopický ekzém. „Biologické přípravky se používají již déle než sto let, například inzulín a vakcíny jsou také biologickými přípravky. Takto jsou nazývány proto, že jsou vyrobeny z humánních anebo živočišných bílkovin. Již déle než 10 let jsou používány k léčbě pacientů s imunitně podmíněnými onemocněními, v dermatologii konkrétně pro léčbu středně těžké a těžké lupénky a atopického ekzému,“ vysvětluje Marcela Rozkošová, primářka kožního oddělení Nemocnice Prostějov. Hlavní výhodou biologické léčby je intenzita léčebného efektu, minimální vedlejší účinky a působení přímo na vybraný problém.

„Biologická léčba je určena pacientům se závažnými kožními obtížemi, zejména pak těm, u kterých celková klasická léčba nebyla účinná, je kontraindikována nebo ji pacient netoleruje,“ dodává Rozkošová s tím, že před zahájením léčby biologickým přípravkem musí být vyloučeny některé nemoci, infekce i záněty, a také musí být vyšetřeny některé laboratorní parametry.

Pokud je pacient lékařem vyhodnocen jako vhodný pro biologickou léčbu, jsou mu biologické léky podávány ve formě podkožních injekcí doma nebo v nemocnici. (Zdroj Nemocnice Prostějov)

Poslat nový komentář