Už víte, co vznikne v areálu bývalé nemocnice na Lidické?

Už víte, co vznikne v areálu bývalé nemocnice na Lidické?
Foto ber
Další fotky: 
Už víte, co vznikne v areálu bývalé nemocnice na Lidické?
Už víte, co vznikne v areálu bývalé nemocnice na Lidické?

 

Kompletní rekonstrukcí prochází další z budov v areálu bývalé nemocnice v Lidické ulici. Vznikne zde zařízení zařízení pro chronicky nemocné Alzheimerovou chorobou. Investorem stavby za bezmála 45 milionů korun je Olomoucký kraj. Zařízení nabídne umístění 29 klientům a práci 20 lidem.

„Dojde k rekonstrukci a dostavbě stávajícího objektu pavilonu 13 H v areálu Centra sociálních služeb Prostějov na domov se zvláštním režimem, poskytující sociální služby pro osoby trpící Alzheimerovou chorobou. Velmi důležitým elementem je propojení s chráněnými prostory parku, které budou vyčleněny jen pro klienty domova,“ uvedla náměstkyně hejtmana Yvona Kubjátová.

„V České republice je už v současnosti naprostý nedostatek specializovaných zařízení pro péči o tyto nemocné. Jsem velmi ráda, že  jedno vznikne u nás. Péče o nemocné s Alzheimerem je v domácím prostředí velmi obtížná,“ sdělila PvNovinkám náměstkyně primátora Alena Rašková. V Olomouckém kraji je zařízení tohoto typu v Radkově Lhotě  a Tovačově.

Práce na rekonstrukci byly zahájeny letos 1. července, termín dokončení je stanoven na březen 2015. Celkové náklady jsou vyčísleny na 44 7720 tisíc korun, dotace z ROP činí 31 304 tisíc. Olomoucký kraj stavbu financuje částkou 13 milionů.

 

Alzheimerova choroba

Alzheimerova nemoc (AN) narušuje část mozku a způsobuje pokles takzvaných kognitivních funkcí – myšlení, paměti, úsudku. Bývá nejčastější příčinou demence, která vede postupně k závislosti nemocného na každodenní pomoci jiného člověka.

AN poprvé popsal německý lékař Alois Alzheimer v roce 1907. V té době se považovala za nemoc vzácnou. Nyní se nějaká forma demence vyskytuje u více než sedmi miliónů obyvatel Evropy.

AN začíná pozvolna. Nejdříve se u nemocného zhoršuje krátkodobá paměť a není schopen se postarat o některé věci v domácnosti. Rychlost, kterou AN postupuje, se u každého postiženého liší. Nemocný má však čím dál větší problémy s vyjadřováním, rozhodováním, nedokončuje myšlenky, je zmatenější. Mění se celá jeho osobnost. V posledních stádiích nemoci už vůbec není schopen se sám o sebe postarat. (ber)

Poslat nový komentář