Městská knihovna informuje. Jak si nechat odložit knihy

Městská knihovna informuje. Jak si nechat odložit knihy
ilustrační foto olakát

Princip služby je jednoduchý – na dálku si přes internet vyberete a objednáte knihy a pak si je do knihovny přijdete jen vyzvednout. Možná jste tuto službu zaznamenali až v nouzovém stavu, kdy se vydávali knížky přes výdejové okénko. Ale odkládání knih na dálku funguje už téměř tři roky. Jedná se o standardní službu knihovny, která je navíc zdarma.

Potřebujete si vyhledat knihy ke studiu nebo sháníte informace o něčem, co vás zajímá? Chcete si vše v klidu promyslet? Vyberte si v pohodlí domova! Služba „odlož knihu“ šetří váš čas i cestu do knihovny. Vyhledejte si, co vás zaujme, pomocí klíčových slov a filtrů v našem on-line katalogu. Váš výběr můžete zúžit i díky tomu, že spousta odborné literatury má v katalogu naskenovaný obsah. Vše, co si vyberete, si můžete nechat odložit a předem připravit. V knihovně si pak objednanou hromádku knih v klidu u stolečku proberete a domů odejdete jen s tím, co vám opravdu vyhovuje. Vyhnete se tak i čekání na to, až vám požadované knihy přineseme ze skladu.

"Přejděte na naše stránky www.knihovnapv.cz a v katalogu knihovny se přihlaste do svého čtenářského účtu. Teď už můžete hledat knihy, o které máte zájem. Když u konkrétní knihy rozkliknete název a sjedete v detailu níže, najdete v zeleném rámečku tlačítko „odložit“. Klikněte na něj a máte zažádáno. Takto si můžete nechat odložit tolik knih, kolik potřebujete. Je třeba zmínit, že „odlož knihu“ je možné využít jen na dospělém oddělení, a to u knih, které jsou aktuálně volně k vypůjčení. Co dál? Teď už jen stačí počkat, až vám přijde e-mailové nebo sms potvrzení, že si pro knihu můžete přijít. Pozor, potvrzení chodí na každou knížku zvlášť. Pokud na některou knihu potvrzení nedorazí, je možné, že si ji některý čtenář vypůjčil dřív, než se k ní dostala knihovnice. Do knihovny se tedy vydejte, až budete mít potvrzeno, že tu na vás knihy čekají! Zda se vám povedlo knihy objednat, si můžete jednoduše zkontrolovat ve svém čtenářském účtu. Klikněte na volbu „objednávky ze skladu“. Najdete tam seznam vyžádaných knih. Jakmile vám potvrdíme, že jsou knihy připraveny, máte následně 5 pracovních dnů na vyzvednutí. Aby vám potvrzovací zpráva přišla, je třeba při přihlašování do knihovny vyplnit kontaktní e-mail nebo telefon. Tyto údaje si samozřejmě můžete v případě potřeby doplnit nebo změnit. Stačí požádat knihovnici u pultu," radí ředitel knihovny Aleš Procházka a doplňuje: "V nabídce možností on-line katalogu je u jednotlivých titulů i symbol srdce. Čtenáři si toto tlačítko občas pletou se žádankou na odložení knihy. Pokud ale kliknete na srdíčko, daný titul si uložíte do svého seznamu oblíbených knih – najdete ho v sekci „vybrané položky“ na svém knihovním účtu. Můžete si tak vytvářet seznam knih, které vás zaujaly, chcete si je zapamatovat a později třeba vypůjčit a přečíst. Své tipy si můžete také poslat na email nebo stáhnout a vytisknout. Se službou odkládání knih však tento seznam nemá nic společného." (Zdroj MK Pv)

Poslat nový komentář