Lymfodrenáže pomáhají onkologickým pacientům Nemocnice Prostějov

Lymfodrenáže pomáhají onkologickým pacientům Nemocnice Prostějov
ilustrační foto Nemocnice Prostějov

Když se řekne lymfatická masáž, většina lidí si představí kosmetickou proceduru. Tyto terapie však pomáhají také u vážně nemocných onkologických pacientů. V Nemocnici Prostějov touto terapií, která je hrazena zdravotními pojišťovnami, ročně projdou na dvě stovky ošetřovaných.

Lymfodrenáže se provádějí v případě vzniku otoku zvaného lymfedém, který je zapříčiněný např. operační jizvou, odstraněním uzlin, ozářením či radioterapií. „Jedná se většinou o problém trvalý, proto se o pacienta s tímto typem lymfedému pečuje dlouhodobě, aby se končetina udržela v co nejnižším objemu,“ vysvětluje Marcela Rozkošová, primářka kožního oddělení Nemocnice Prostějov, kde metodu zajišťuje odborně zaškolený personál, lékař lymfolog a lymfoterapeuté.

Aby byla léčba lymfedému účinná, musí se k ní přistupovat v rámci celkové komplexní fyzikální terapie. „Ta zahrnuje manuální a přístrojovou lymfatickou drenáž i zevní kompresi končetin, buď vícevrstevnou bandáží, nebo elastickými návleky,“ uvádí primářka a doplňuje, že manuální lymfodrenáž je jemnou manuální technikou, která zvyšuje vstřebávání lymfy a její transport mízním řečištěm. U přístrojové lymfodrenáže lymfoterapeuté využívají sekvenční přístroj vybavený návleky s několika komorami, které se postupně nafukují a vyfukují vzduchem, tím vytváří tlakové vlny podporující přemístění tkáňové tekutiny v mízním systému a v konečném důsledku i zmenšení otoku.

„Výsledek léčby však také závisí na řádné edukaci a spolupráci nemocného, popřípadě zapojení nejbližších příbuzných, do terapie v rodinném prostředí. Tam doporučujeme také pravidelná podpůrná pohybová cvičení,“ dodává Iveta Krsková, vrchní sestra a lymfoterapeutka kožního oddělení.

Nemocnice spolupracuje s lékaři onkologie, kteří do Prostějova pacienty s lymfedémem odesílají. Terapie je hrazena zdravotní pojišťovnou a ročně ji podstoupí kolem dvou set pacientů, většina z nich dochází opakovaně. (Zdroj Nemocnice Pv)

Poslat nový komentář