Prostějov má nejpřívětivější magistrát v kraji

Prostějov má nejpřívětivější magistrát v kraji
ilustrační foto

Kvalita a přívětivost služeb nabízených úřadem stály v centru pozornosti letošního prvního ročníku ocenění Přívětivý úřad. 

Samotnému udílení však předcházelo podrobné dotazníkové šetření Ministerstva vnitra České republiky, do kterého se zapojilo 190 obcí včetně jednotlivých městských částí Prahy. Ocenění Přívětivý úřad si následně odnesly vždy tři nejlepší úřady v rámci krajů a v hlavní kategorii tři nejlepší úřady v rámci celé České republiky.

„Městské úřady obcí s rozšířenou působností či magistráty byly hodnoceny na základě čtyř desítek kritérií, jako například přístupnost úřadu pro občany, resp. provozní doba, elektronický objednávkový systém, formuláře na webu, možnost platby poplatků platební kartou, nebo i tak prosté a chtělo by se říci samozřejmé věci jako je toaleta pro veřejnost na úřadě či přebalovací pult pro matky s dětmi. Dále byla posuzována také transparentnost úřadu jako rozklikávací rozpočet na webu, zveřejňované podklady pro jednání zastupitelstva či on-line přenosy ze zastupitelstva. V neposlední řadě šlo o posouzení komunikace úřadu směrem k veřejnosti a v této souvislosti zajímala organizátory šetření mimo jiné četnost aktualizace webových stránek, vydávání městského zpravodaje, systém životních situací na webu nebo třeba možnost využívat mapový portál,“ uvedl ke kritériím hodnocení tajemník Magistrátu města Prostějova Lubomír Baláš.

V průběhu vyhodnocování dotazníkového šetření byly identifikovány i další příklady dobré praxe, které vyčnívaly nad rámec zjišťovaných kritérií. Z nich byla sestavena publikace dobré praxe, která může sloužit jako inspirace pro další úřady.

Město Prostějov se v této publikaci prezentuje svým „Rozklikávacím rozpočtem s fakturami“.

„V této aplikaci je zřízeno klasické zobrazení příjmů a výdajů s podíly na jednotlivá odvětví. Město Prostějov jde v tomto směru ještě dál a umožňuje, aby se zájemci v rozpočtu dostali až k prvotním údajům, tedy k fakturám s popisem plnění, názvem a identifikačním číslem dodavatele,“ vysvětluje podstatu rozklikávacího rozpočtu vedoucí Finančního odboru Magistrátu města Prostějova Radim Carda s tím, že aplikace tak umožňuje i funkci vyhledávání na základě subjektu a dokladu.

„Transparentnost hospodaření a otevřený přístup považujeme za jednu s priorit v práci města i magistrátu. Co se týče ocenění Přívětivý úřad, jde dle mého názoru o jedno z nejprestižnějších ocenění, kterých se městu dostalo. Chtěla bych na tomto místě poděkovat také pracovníkům úřadu za jejich přístup k občanům,“ dodala primátorka města Alena Rašková.

Další informace včetně fotodokumentace, kritérií a publikace Přívětivý úřad naleznete na webových stránkách Ministerstva vnitra ČR pod tímto odkazem:

http://www.mvcr.cz/clanek/privetivy-urad-2016.aspx (Zdroj MMPv)

 

Komentáře

Já už budu hodný,děděčku..............bla,bla,bla,bla

Poslat nový komentář