Prostějov si v otevřenosti samosprávy vede skvěle

Prostějov si v otevřenosti samosprávy vede skvěle
ilustrační foto ber

Před časem vyšel žebříček transparentnosti veřejné správy, radničních periodik, veřejných zakázek a tzv. whistleblowingu. Pořadí je výsledkem průzkumu provedeného spolkem Oživení. A Prostějov si vůbec nevede špatně.

„V žebříčku otevřenosti samosprávy Prostějov jsme jako město získali dělené 4. až 5. místo z celkem stovky hodnocených obcí, což považuji a výborný výsledek. V případě periodik vydávaných městy skončily naše Prostějovské radniční listy dokonce na děleném 2. až 4. místě z 32 hodnocených. Uspěli jsme i v hodnocení zadávání veřejných zakázek. Zde jsme se umístili opět na děleném místě – z hodnocené stovky měst jsme na 6. – 17. místě, což znamená, že dalších 11 měst postupuje při zpracování veřejných zakázek zhruba stejně, jako Prostějov. Nezávislý průzkum potvrdil, co říkáme dlouhodobě. Jsme maximálně otevření a transparentní a například měsíčník vydávaný městem poskytuje velmi výrazný prostor pro názory opozice. Jsem rád, že autoři projektu Transparentní Česko to vidí stejně.“, zhodnotil výsledek průzkumu tajemník magistrátu Libor Vojtek.

Co se týče poměrně nově hodnocené kategorie s názvem whistleblowing, v ní stejnou příčku 20. – 63. místo obsadilo hned 44 českých a moravských měst. Patří k nim i Prostějov. „Znamená to, že podobně jako kolegové z většiny dalších měst, nastavujeme na prostějovském magistrátu vnitřní standardy tak, aby agenda mohla efektivně fungovat,“ dodal Vojtek. (red)

Poslat nový komentář