Prostějov připravuje novou vyhlášku o poplatku za užívání veřejného prostranství

Prostějov připravuje novou vyhlášku o poplatku za užívání veřejného prostranství
Ilustrační foto ber

Radní předloží zastupitelům návrh nové obecně závazné vyhlášky o místním poplatku za užívání veřejného prostranství, s navrženou účinností od 1. ledna 2021.

V současnosti je místní poplatek za užívání veřejného prostranství na území statutárního města Prostějova zaveden obecně závaznou vyhláškou č. 9/2012. Účelem tohoto místního poplatku je především regulace zvláštního užívání veřejného prostranství definovaného v § 34 zákona o obcích (např. náměstí, ulice, parky, veřejná zeleň).

„Předmětem poplatku je zvláštní užívání, a to provádění výkopových prací, umístění dočasných staveb a zařízení sloužících pro poskytování prodeje a služeb, umístění stavebních nebo reklamních zařízení, umístění cirkusů, lunaparků a jiných obdobných atrakcí, umístění skládek, vyhrazení trvalého parkovacího místa, užívání daného prostranství pro kulturní, sportovní a reklamní akce, užívání tohoto prostranství pro potřeby tvorby filmových a televizních děl,“ vyjmenoval primátor František Jura.

Radní dále rozhodovali o přesnější definici veřejného prostranství.

„Přílohou nové vyhlášky bude grafická mapa znázorňující zpoplatněná veřejná prostranství a rozdělení města do jednotlivých zpoplatněných zón, dále byla navržena jednotná sazba za umístění stavebních zařízení, za provádění výkopových prací a umístění skládek. Dále byla dána ke zvážení zastupitelům možnost zavedení měsíční či půlroční sazby pro dlouhodobější zábor za užívání veřejného prostranství. Řešeno bylo také komplexní parkování ve městě. Navrhujeme zastupitelům úpravu sazby místního poplatku za vyhrazení trvalého parkovacího místa, osvobození orgánů veřejné moci, úpravu organizačního řádu (uzavírání smluv o užívání veřejného prostranství). Hovořili jsme také o parkování v centru města (konkrétně na Pernštýnském nám., Skálově nám. a ve Fügnerově ul.),“ uzavřel primátor Jura.

Konečné rozhodnutí je na Zastupitelstvu města Prostějova.

Nová vyhláška bude, v případě jejího odsouhlasení, tradičně vyvěšena na webu města Prostějova. (red)

Poslat nový komentář