Prostějov je třetí v republice v soutěži „Hejbni s elektrem pro lepší život“

Prostějov je třetí v republice v soutěži „Hejbni s elektrem pro lepší život“
Foto tisková zpráva
Další fotky: 
Prostějov je třetí v republice v soutěži „Hejbni s elektrem pro lepší život“

Prostějov se v prvním ročníku celostátní soutěže „Hejbni s elektrem pro lepší život“ umístil třetí v kategorii měst do 89 999 obyvatel. Soutěž pro statutární města v České republice v loňském roce vyhlásil kolektivní systém pro sběr a recyklaci vysloužilých spotřebičů ELEKTROWIN. Slavnostní vyhlášení se uskutečnilo ve čtvrtek 16. května v sále Staré radnice v Havlíčkově Brodě, kde cenu v převzala náměstkyně primátora Milada Sokolová a Ilona Kovaříková z Odboru správy a údržby majetku města Magistrátu Prostějov.

"Jsem hrdá na naše obyvatele, kteří se snaží pro lepší životní prostředí dělat maximum. Odměnou je jim tato cena, za kterou jim děkujeme," uvedla náměstkyně primátora Milada Sokolová. 

Za bezmála čtrnáct let fungování tohoto kolektivního systému se díky recyklaci spotřebičů podařilo ušetřit 4,5 milionu tun emisí CO2 a také 2,5 milionu MWh elektrické energie. Z obecních a městských rozpočtů se podařilo ušetřit tři čtvrtě miliardy korun. 

Odměny pro vítěze

Soutěž byla zahájena 1. dubna 2018, započítávaly se do ní výsledky dosažené k 31. březnu 2019. Kritériem hodnocení byla hmotnost zpětně odevzdaného elektrozařízení přepočtená na jednoho obyvatele města. V Prostějově se v tomto období podařilo vysbírat 3,6 kg na obyvatele. Zapojená města, kterých je celkem 25, soutěžila o největší celkové množství elektrospotřebičů odevzdaných prostřednictvím sběrných dvorů na jejich území. Aktivně tím přispěla k ochraně životního prostředí, navíc mohla získat jednu z finančních výher. V kategorii A do 89 999, stejně jako v kategorii B nad 90 000 obyvatel, získali první tři soutěžící odměny ve výši 60, 40 a 25 tisíc korun. Vítěz kategorie „Skokan roku“ si odnesl padesátitisícovou prémii.

Celkové výsledky

Kategorie A  

1. Děčín – 4,28 kg/obyv. 2. Jihlava – 3,9 kg/obyv. 3. Prostějov – 3,6 kg/obyv.

Kategorie B 

1. České Budějovice – 3,57 kg/obyv. 2. Plzeň – 3,05 kg/obyv. 3. Olomouc – 2,54 kg/obyv.

Skokan roku: Karviná – meziroční nárůst 64,2 % (Zdroj MMPv)

Poslat nový komentář