Ředitelé položili dušičkové věnce na hrob prostějovských mecenášů Vojáčkových

Ředitelé položili dušičkové věnce na hrob prostějovských mecenášů Vojáčkových
Foto eze

Položením dušičkových věnců uctili ve středu 1. listopadu ředitelka Městského divadla v Prostějově Jana Maršálková a ředitel společnosti Národní dům Jan Páleník památku mecenášů Národního domu v Prostějově manželů Karla a Karly Vojáčkových. 

Naplnili tak přání Karly Vojáčkové formulované v její poslední vůli: „Na udržování pomníku a hrobu mého manžela Karla Vojáčka odkazuji 2000 K, slovy dva tisíce korun. Fond tento má spravovati obecní rada města Prostějova, a když by nebylo celých úroků z něho v některém roku k tomuto účelu potřebí, mají se upotřebiti pro stravovací fond v městském chudobinci. Na „Dušičky“ budiž však každý rok věnec na hrob položen“.

„Poslední vůle Karly Vojáčkové visí ve zkušebně pěveckých sborů a máme ji tak pořád na očích. Na stuhy jsme nechali napsat, že na Vojáčkovy myslíme s úctou a poděkováním. Určitě by měli radost, že Národní dům slaví 110 let v takové kondici,“ prohlásila ředitelka divadla Jana Maršálková.

Manželé Karla a Karel Vojáčkovi, prostějovský lékárník a starosta a významná mecenáška, odkázali ve svých závětích na zbudování českého divadla v Prostějově dohromady 170 tisíc korun. Tato částka se stala rozhodujícím impulsem pro stavbu Národního domu.

Dnešní národní kulturní památka Národní dům byla slavnostně otevřena 31. listopadu a 1. prosince 1907. Již 110 let plní Národní dům sen generací českých vlastenců a spoluvytváří společenské i kulturní dějiny města. (eze)

 

Poslat nový komentář