Sportovcem Olomouckého kraje 2015 je tenistka Lucie Šafářová

Sportovcem Olomouckého kraje 2015 je tenistka Lucie Šafářová
ilustrační foto MMP

V anketě, kterou hejtmanství vyhlašuje ve spolupráci se společnosti TK Plus, zvítězila momentálně desátá hráčka světa Lucie Šafářová poprvé.

Tenistka Lucie Šafářová, která nastupuje za TK Agrofert Prostějov, má za sebou životní sezónu. Byla členkou vítězného fedcupového týmu, zahrála si finále French Open, vyhrála turnaj v Dauhá a čtyřhru na Australian Open a French Open. Trojici nejlepších sportovních jednotlivců Olomouckého kraje doplnili ještě tenisté Petra Kvitová a Tomáš Berdych.

V kategorii nejlepší družstvo získali ocenění hokejisté HC Olomouc. Mužstvo, které uhájilo svoje místo v extralize, se teď stará o velké překvapení, když bojuje v horní části tabulky.

Nejlepším trenérem zvolila komise složená ze zástupců Olomouckého kraje, České unie sportu, sportovních novinářů, zástupců krajských sportovních svazů, komise pro mládež a sport Olomouckého kraje a zástupců bývalých okresních měst Miroslava Čadu. Trenér prostějovských volejbalistek obhájil se svým týmem extraligový titul i vítězství v Českém poháru. Zároveň hráčky dovedl do závěrečných bojů play-off Ligy mistryň.

Orientační běžkyně Tereza Janošíková je nejlepší juniorkou. Získala tři tituly na mistrovství Evropy do 16 let. Na mistrovství republiky pak přidala ještě prvenství na klasické trati.

Nejlepším juniorským týmem jsou cyklisté Mapei Merida Kaňkovský. V loňském roce získali olomoučtí závodníci třicet medailí na mistrovství republiky. Reprezentují také ve Světovém poháru.

„Olomoucký kraj podporuje sportovce od začátku svého fungování formou dotačních titulů a pamatuje na všechna sportovní odvětví v regionu. Velká pozornost přitom patří právě sportujícím dětem a mládeži. Jsem rád, že i díky podpoře kraje dosahují junioři skvělých výsledků. Potvrzuje to i tato anketa, v jejímž rámci je stále těžší vybrat z takového množství kvalitních mladých sportovců ty nejlepší,“ řekl hejtman Jiří Rozbořil.

Kategorii handicapovaná sportovkyně ovládla Adéla Sekyrová – atletka, která získala bronzovou medaili v hodu kuželkou na IWAS WORLD GAMES.

Cyklista z TJ Zlaté Hory Tomáš Kajnar je pak nejlepším handicapovaným sportovcem. Na mistrovství světa v závodu na čtyři kilometry skončil jedenáctý v českém rekordu. Dvanácté místo obsadil na kilometru. Je mistrem ČR v silniční cyklistice.

Cenu Olomouckého kraje si odnesli bratři Václav a Marek Rozehnalovi. Sidecarcrossová dvojice, která dosáhla na čtrnáct titulů mistrů ČR. Pravidelně startovali i na mistrovství světa, kde se několikrát umístili na stupních vítězů. Kariéru ukončili kvůli zdravotním problémům.

Čestná cena Olomouckého kraje patří Květoslavu Vykydalovi z TJ Šumperk.Trenér nadaných talentů je i přes vysoký věk stále aktivním sportovcem. V roce 1999 získal za svou trenérskou práci cenu Fair play od Českého olympijského výboru.

Letošní ročník ankety Sportovec Olomouckého kraje byl už patnáctý v pořadí. Slavnostní vyhlášení výsledků proběhlo v Městském divadle Prostějov. (zdroj MMP)

Poslat nový komentář