Darujete krev? Dostanete dárek a zařadíte se do slosování!

Darujete krev? Dostanete dárek a zařadíte se do slosování!
ilustrační foto

 

Transfúzní stanice Nemocnice Prostějov, která je členem skupiny AGEL, hledá nové dárce krve. Všichni prvodárci budou od června nově za svůj první odběr odměněni drobným dárkem. Každý, kdo přijde od června do konce letošního roku poprvé darovat krev do Nemocnice Prostějov, dostane na památku hrníček a navíc bude zařazen na konci každého měsíce do slosování o permanentku do Městských lázní Prostějov.

Ačkoliv zatím nemá Nemocnice Prostějov výraznější problémy se zásobami krve, celková dárcovská základna transfúzního oddělení postupně stárne a řada dárců musí ze zdravotních důvodů z dárcovství ustoupit. Mladí lidé o dárcovství krve jeví menší zájem a počet prvodárců neustále klesá. „Kampaní chceme oslovit především mladé lidi, jejichž životní hodnoty se v poslední době poněkud mění. Řada z nich také například cestuje v endemicky rizikových oblastech, mnoho mladých má čerstvé tetování či piercing, což je často na určitou dobu vylučuje z možného darování,“ vysvětluje vedoucí lékař prostějovské transfúzní stanice MUDr. Jiří Šlézar.

Dárcem krve se může stát každý zdravý člověk ve věku mezi 18 až 65 lety. Pro první odběr se doporučuje věk do 60 let. Potřebná tělesná hmotnost by měla být nad 50 kilogramů. K odběru krve je nutné si přinést průkaz totožnosti. „Všechna potřebná vyšetření provedeme zdarma bezprostředně před odběrem,“ uvádí MUDr. Jiří Šlézar. Den před odběrem krve není vhodné pít alkohol a jíst tučná jídla, stejně tak není vhodná ani nadměrná fyzická námaha, například při sportu. „Na druhou stranu nedoporučujeme dostavit se na vlastní odběr nalačno. Dárce by si měl ráno před odběrem dát lehkou netučnou snídani a zejména vypít dostatek tekutin,“ dodává vedoucí lékař.

 

 

Poslat nový komentář