Nemocnice volá SOS, chybí ji dárci krve!

Nemocnice volá SOS, chybí ji dárci krve!
ilustrační foto nemocnice.pv

 

Přestože se nemocnice potýkají s nedostatkem krve obvykle až během prázdnin, kdy dárci odjíždí na zaslouženou dovolenou, prostějovská nemocnice „volá SOS“ ještě před jejich začátkem. Aktuálně se potýká s nedostatkem zásob zejména u krevní skupiny 0 Rh negativní. Ta je totiž nejvzácnější a zároveň nejpotřebnější. Krev přitom pomáhá během operací těžkých úrazů nebo při nelehkých porodech. Ačkoliv nemocnice potřebuje, aby k odběrům přicházelo co nejvíce nových mladých dárců, právě mezi mladými lidmi zájem o dárcovství krve a plazmy klesá.

Přestože má prostějovská nemocnice dárcovskou základnu čítající přes dva tisíce lidí, bojuje nyní s nedostatkem některých krevních skupin. Nejrychleji se přitom tenčí zásoby u krevní skupiny 0 Rh negativní. „Jde o krevní skupinu, kterou můžeme podat pacientovi s jakoukoliv krevní skupinou, využívá se hlavně v urgentních případech velkého krvácení – například větší úrazy nebo autonehody, kdy není čas čekat na vyšetření krevní skupiny pacienta a je nutno transfuzi podat okamžitě,“ vysvětluje vedoucí lékař prostějovského odběrového střediska MUDr. Jiří Šlézar. Dárci s touto krevní skupinou jsou proto obecně nejpotřebnější. „Problém je, že je nemocnice musí mezi novými dárci nejdříve vyhledat. Proto potřebujeme, aby k odběrům přicházelo co nejvíce nových mladých dárců,“ doplňuje vedoucí lékař. Jak sám ale přiznává, získat nové mladé dárce je pro nemocnici stále složitější. Jejich zájem o dárcovství krve či plazmy rok od roku klesá. Za pravdu mu dávají i statistiky. Od roku 2010 klesl počet registrovaných aktivních dárců, tj. takových dárců, kteří darovali v posledních dvou letech krev alespoň jedenkrát, v České republice téměř o dvacet tisíc. „Ta současná dárcovská základna se s přibývajícím věkem dárců a výskytem nemocí postupně zmenšuje. Spotřeba transfuzních přípravků přitom neklesá, ale právě naopak stoupá. Udržet počty odběrů se přitom daří se stále menším počtem pravidelných dárců, zvyšuje se ale frekvence jejich odběrů a to na maximálně přípustnou mez,“ upozorňuje MUDr. Šlézar s tím, že zdravotníci transfúzního oddělení prostějovské nemocnice v loňském roce provedli celkem 3 583 odběrů krve a 2102 odběrů plazmy.

Nemocnice v České republice proto připravují kampaně zaměřené hlavně na mladé dárce. Nemocnice v Prostějově například pravidelně oslovuje autoškoly a pro dárce pořádá i pravidelné soutěže.

Z jednoho odběru získá transfuzní stanice 450 mililitrů krve. Takových jednotek je ale při závažnějších operacích, úrazech nebo léčbě krevních chorob potřeba třeba i desítky. Jeden pacient tak může během své léčby spotřebovat krev třeba až od třiceti dárců.

Bezpříspěvkovými dárci krve se mohou být lidé ve věku od 18 do 65 let, jako prvodárci mohou darovat nejcennější tekutinu nejpozději do 60 let věku. Pro darování krve musí být naprosto zdraví. Zda je dárce způsobilý k odběru, posoudí individuálně odborný zdravotnický pracovník přímo na pracovišti transfúzního oddělení prostějovské nemocnice. Den před odběrem by měl dárce hodně pít, nejíst tučná jídla, nepít alkohol a ráno může lehce posnídat netučnou stravu. S sebou musí mít občanský průkaz / nebo jiný průkaz totožnosti/ a průkazku zdravotní pojišťovny.

Víc informací naleznou zájemci na webových stránkách nemocnice: http://nemocniceprostejov.agel.cz/

Odběrové středisko se nachází v druhém patře polikliniky na Mathonově ulici. Odběry probíhají každé pondělí, úterý a čtvrtek od 6.00 do 8.00 hodin. Zda je dárce způsobilý k darování krve posoudí na místě příslušný lékař. Objednávat se mohou dárci krve také telefonicky (582 315 210) nebo prostřednictvím emailu transfuzka@nempv.cz .

 

 

 

Komentáře

Zadarmo?Jo vlastníci nemocnice se pakují a lidem dají výzvu zadarmo.

Poslat nový komentář