V nemocnici čtou dětem babičky!

V nemocnici čtou dětem babičky!
Foto nemocnice Prostějov

 

Nemocnice Prostějov, člen skupiny AGEL, se zapojila jako první v Olomouckém kraji do projektu Počteníčko s babičkou. V rámci Počteníčka seniorky dětem hospitalizovaným v nemocnici předčítají z knih a nejen to. Smyslem projektu je zpříjemnit dětem pobyt v nemocnici, ale zároveň i nabídnout využití volného času seniorům, zlepšit mezigenerační vztahy a vzbudit zájem dětí o čtení a knihu.

V rámci projektu Počteníčko s babičkou do prostějovské nemocnice dobrovolně dochází střídavě 17 seniorek, převážně bývalých učitelek, které dětem předčítají pohádky či jinou dětskou literaturu především českých autorů, můžou říkat básničky, nebo i zpívat a hrát si s nimi. „Hlavní činností babiček je předčítání pohádek, podle zájmu dětí ale samozřejmě neklademe fantazii meze. Určitě se děti občas dočkají i nějakého toho kreslení, tvoření či zpěvu a zahrají si s dětmi společenské hry,“ říká vrchní sestra dětského oddělení Nemocnice Prostějov Jitka Voříšková.

Velkým pozitivem projektu je přitom to, že Počteníčko s babičkou probíhá téměř každý den, tedy prozatím čtyřikrát týdně, nikoliv například dvakrát do měsíce, jako tomu bývá u jiných nabízených aktivit. „Babičky jsou na dětském oddělení k dispozici v pondělí a úterý mezi druhou a třetí hodinou odpoledne, o víkendech a svátcích pak mezi desátou a jedenáctou dopolední. Při nečekané události, kdy by jedna z babiček nemohla na poslední chvíli přijít, si samy zajistí náhradu, takže děti o své čtení nepřijdou,“ říká Jitka Voříšková.

Projekt by měl v důsledku být přínosem pro všechny zúčastněné – děti, rodiče, seniory i zdravotníky. „Seniorky s kladným vztahem k dětem najdou chvályhodné využití volného času a děti zase budou moci při poslechu pohádek z úst babiček na chvíli zapomenout na své zdravotní obtíže. Navíc dobrá nálada a příjemný pocit z pobytu v nemocnici hrají také důležitou roli při uzdravování, takže i my zdravotníci přítomnost babiček vítáme,“ dodává Jitka Voříšková.

Nemocnice Prostějov byla první v Olomouckém kraji, která se do projektu zapojila. V rámci nemocnic skupiny AGEL běží Počteníčko s babičkou již ve Vítkovické nemocnici v Ostravě. „Na realizaci projektu jsme se v prostějovské nemocnici domluvili velmi rychle. Báječný byl také personál dětského oddělení, když jsme přišli poprvé s babičkami na prohlídku,“ prozradil Mgr. Ivan Sekanina, předseda Občanského sdružení Počteníčko s babičkou.

 

 

Poslat nový komentář