Nechte si prověřit své plíce, zve na preventivní akci nemocnice

Nechte si prověřit své plíce, zve na preventivní akci nemocnice
ilustrační foto

Nemůžete se dlouho zbavit přetrvávajícího kašle nebo se vám v poslední době špatně dýchá? Anebo třeba dlouhodobě kouříte a chcete zjistit, jak jsou na tom vaše plíce? Využijte jedinečné možnosti a nechte si zdarma vyšetřit své plíce odborníky prostějovské nemocnice, která je členem skupiny AGEL. 

Nemocnice se v letošním roce připojí k Světovému dni spirometrie a při této příležitosti nabídne všem zájemcům zdarma a bez nutnosti předchozího objednání spirometrické vyšetření. Akce se uskuteční ve středu 27. června od 8.00 do 15.00 hodin v plicní ambulanci (budova Polikliniky, 1. patro). 

„Při příležitosti Světového dne spirometrie si mohou lidé v mnoha světových městech nechat zdarma vyšetřit funkci plic a zjistit, zda právě jim nehrozí nějaké chronické respirační onemocnění. V letošním roce se k akci připojí také prostějovská nemocnice, kde si budou moci lidé zdarma vyšetřit své plíce,“ vysvětluje Kateřina Zelená z plicní ambulance s tím, že akce je určena nejen pro lidi, které dlouhodobě trápí respirační potíže. Spirometrické vyšetření mohou podstoupit také zájemci, kteří se chtějí dozvědět, jak silné jsou jejich plíce. „Na druhou stranu právě spirometrické vyšetření napomůže odhalit například průduškové astma nebo chronickou obstrukční plicní nemoc, což je velmi vážné onemocnění,“ doplňuje Kateřina Zelená.

Spirometrie patří mezi základní vyšetřovací metody plicních onemocnění. Vyšetření se provádí tak, že pacient dýchá do přístroje, který se nazývá spirometr a který zaznamenává objem a rychlost vzduchu vydýchaného za určitý čas. Vyšetření je bezbolestné a netrvá víc než deset minut. „Akce má jednak preventivní charakter, zároveň se však snaží přiblížit problémy lidí se závažnými dýchacími obtížemi, ať již vznikly jako důsledek kouření, života v oblasti s trvale silně znečištěným ovzduším nebo byly získané jinak,“ objasňuje smysl akce Kateřina Zelená.

Světový den spirometrie vyhlašuje každoročně Evropská plicní nadace při Evropské respirační společnosti. Při této příležitosti si mohou lidé v mnoha světových městech nechat vyšetřit funkci plic. V letošním roce spadá tento den na 27. červen. 

(red)

Středa, Červen 27, 2012 - 08:00

Poslat nový komentář