Prostějov měl ke konci listopadu stále nejmenší nezaměstnanost v Olomouckém kraji

Prostějov měl ke konci listopadu stále nejmenší nezaměstnanost v Olomouckém kraji
Foto Úřad práce

V listopadu vzrostl celkový počet uchazečů o zaměstnání v Olomouckém kraji na 14 023, počet hlášených volných pracovních míst poklesl na 8 156 a podíl nezaměstnaných osob vzrostl na 3,3 %. V průběhu měsíce bylo nově zaevidováno 2 438 osob. Ve srovnání s minulým měsícem to bylo více o 179 osob a v porovnání se stejným obdobím předchozího roku více o 372 osob.

Ve většině okresů Olomouckého kraje došlo k nárůstu počtu uchazečů o zaměstnání – jedinou výjimkou bylo Přerovsko, kde došlo k meziměsíčnímu poklesu nezaměstnanosti o jednu osobu. Nejvíce se počet nezaměstnaných zvýšil v okrese Šumperk (o 111 osob), ale k největšímu procentuálnímu nárůstu nezaměstnanosti došlo na Jesenicku (o 10 % - jedná se o vůbec největší procentuální nárůst z celé ČR).

Podíl nezaměstnaných osob (PNO) vyšší než je republiková hodnota vykázaly tři okresy – Jeseník (4,6 % - zde poprvé od dubna tohoto roku opět PNO nejvyšší v Olomouckém kraji), Přerov (4,1 %) a Šumperk (3,4 %). Naopak nejnižší PNO byl zaznamenán v okrese Prostějov (2,4 %).

Na jedno volné pracovní místo připadalo v průměru 1,7 uchazeče, z toho nejvíce v okrese Jeseník (3,3), naopak nejméně v okresech Prostějov a Olomouc (1,3 uchazeče na jedno volné místo).

 Informace o vývoji nezaměstnanosti v ČR v elektronické formě jsou zveřejněny na internetové adrese http://www.mpsv.cz/web/cz/statistiky. (Zdroj ÚP Olomouckého kraje)

Poslat nový komentář