DISKUZE: Zbourat Prior? A co na jeho místě?

DISKUZE: Zbourat Prior? A co na jeho místě?

Debata o možném zbourání Prioru, který je jednou z dominant centra našeho města, nikoliv však jeho ozdobou, se otvírá už od revoluce. Nejradikálnější názory označují stavbu jako proklínaný symbol komunismu postavený zcela necitlivě v bezprostřední blízkosti kostela. Co si o tom myslíte vy?
V debatě se objevují plány o možném spojení náměstí T.G. Masaryka a E. Husserla, jež by po zbourání Prioru vzniklo, podle jiných by se jednalo o necitlivý zásah. Na místě Prioru totiž i v minulosti stávaly domy a půdorys Dukelské brány je trvalou součástí města. Připomeňme, že objekt Prioru patří privátní společnosti, tudíž jeho případné vykoupení městem a následná demolice předpokládá nesmírné právní a ekonomické požadavky. A poté vyvstává otázka, co na jeho místě?
Podívejme se, jak to řeší jinde. V Jihlavě se vedou diskuze o odstranění Prioru již řadu let, ale bez výsledku. A kdo z vás byl Jihlavě, musí uznat, že tamější betonový kolos je opravdu ohyzdný. Mnohem dál jsou v Teplicích, obchodní dům z roku 1984 na centrálním náměstí Svobody se bude bourat již na podzim. Na jeho místě má být do tří let postaveno nové obchodní centrum.
Umíráček zvoní podobným objektům v České Lípě a Jablonci nad Nisou. I ty mají ustoupit novým obchodním centrům. Demolice vyvolal tlak developerů, kteří se z okrajů měst tlačí do jejich center. Staré obchodní domy se jim do jejich konceptu nehodí. Nemusíme chodit daleko, příkladem je i záměr společnosti Manthellan v Prostějově s KaS Centrem v Komenského ulici.
Naopak v jiných městech se tamější obyvatelé i odborná veřejnost staví proti. Například v České Lípě se o zapsání bývalého obchodního domu Uran mezi památky zasazovala i Česká obec architektů, bezúspěšně. V Plzni se proti výstavbě komerčního centra na místě starého kulturního domu Inwest vyslovilo v petici na devět tisíc lidí. Ministerstvo kultury ovšem návrh na jeho zapsání mezi památky zamítlo.
A jaký je váš názor – bourat Prior nebo nebourat? Těšíme se na vaše příspěvky.
(red)

Komentáře

Zbourat v Jihlavě prior a nestavět nic nebo udělat hezké fontány ! Peníze na co Jihlavané rádi pomohou zbourat prior i zadarmo !

Poslat nový komentář