O Velikonočním pondělí v supermarketech nenakoupíte

O Velikonočním pondělí v supermarketech nenakoupíte
Ilustrační foto kaufland.cz

O velikonočním pondělí zůstanou supermarkety zavřené a budou se tak držet zákona, který platí v běžných dobách. V nouzovém stavu sice zákaz prodeje neplatí, ale obchodní řetězce své lidi nechtěly poslat do práce. PvNovinkám to potvrdili mluvčí těch, které působí v Prostějově.

„V tomto případě v rozhodování hraje velkou roli krizová situace a mimo jiné také konzultace s odborovými organizacemi. Proto necháme prodejny zavřené a doporučíme lidem, aby odpočívali,“ uvedl tiskový mluvčí Albertu Jiří Mareček.

„O Velikonočním pondělí budou všechny prodejny Lidl uzavřené. V každém případě chceme dodržet sváteční den nejen pro naše zákazníky, ale především pro naše zaměstnance. Chceme, aby volný den strávili se svou rodinou a odpočinuli si. V ostatních dnech platí běžná otevírací doba,“ potvrdila redakci tisková mluvčí Lidlu Zuzana Holá.

Stejné je to podle mluvčí Kauflandu Renaty Maierl: „Na Velikonoční pondělí, v době státního svátku, budou všechny naše prodejny uzavřené. Jsme si velmi dobře vědomi toho, jak mimořádně náročná je současná situace pro naše zaměstnance. Nesmírně si jejich každodenního pracovního nasazení vážíme a Velikonoční pondělí vnímáme jako čas, kdy si mohou odpočinout a strávit svátky v klidu, se svou rodinou. Ostatní dny budou prodejny otevřené dle standardní provozní doby.“

Podobně to vidí i Dana Bratánková mluvící za Billu. „Od začátku vyhlášení nouzového stavu jsou naši zaměstnanci vystaveni velkému psychickému tlaku a fyzické námaze. Proto naše společnost nechce jakýmkoliv způsobem profitovat z neplatnosti zákona o prodejní době v maloobchodě a své prodejny ponechá na Velikonoční pondělí zavřené.“

Zavřené zůstane podle mluvčího Václava Koukolíčka i Tesco, uzavření Penny Market PvNovinkám potvrdil mluvčí Tomáš Kubík.

Vláda zvažovala možnost zavření všech obchodů na neděli, respektive na Boží hod velikonoční. Nakonec však od záměru ustoupila. Od pátku do neděle tak všechny výše jmenované supermarkety pojedou podle standardní otevírací doby.

Omezení prodeje o vybraných svátcích v prodejnách nad dvě stě metrů čtverečních platí od konce roku 2016. Loni byly ze zákona vyňaty velkoobchody. 

Obchody s prodejní plochou nad dvě stě metrů čtverečních musí zůstat zavřené na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října a 25. a 26. prosince a na Štědrý den smějí mít otevřeno do 12:00. Omezení provozní doby se nevztahuje na malé prodejny, čerpací stanice, lékárny, prodejny na nádražích, letištích a ve zdravotnických zařízeních. (ber)

Poslat nový komentář