Palírna U Zeleného stromu přivezla ze Španělska dvojí zlato!

Palírna U Zeleného stromu přivezla ze Španělska dvojí zlato!
foto Palírna U zeleného stromu
Další fotky: 
Palírna U Zeleného stromu přivezla ze Španělska dvojí zlato!
Palírna U Zeleného stromu přivezla ze Španělska dvojí zlato!
Palírna U Zeleného stromu přivezla ze Španělska dvojí zlato!

Své pětisetleté zkušenosti s pálením alkoholu a český um předvedla v plné parádě na mezinárodní soutěži Catavinum World Wine & Spirits Competition prostějovská Palírna U Zeleného stromu. V kategorii „spirits“ vydobyla dvě zlaté medaile a umístila se jako jediný zástupce z České republiky.

Palírna U Zeleného stromu vybojovala zlatý kov v početné mezinárodní konkurenci se svou tradiční českou Starou žitnou mysliveckou Reserve. „Loni to bylo zlato z Polska a Číny a díky této medaili ze Španělska můžeme letos oslavit zlatý hattrick. Řídíme se pravidlem, že dodržování nejvyšší kvality našeho původního českého destilátu se vyplácí a díky četným oceněním nás o tom přesvědčuje i uznávaná odborná veřejnost z mezinárodního prostředí,“ říká Pavel Kadlec, ředitel Palírny U Zeleného stromu.

Experti na čtyřleté Reservě ohodnotili především výjimečně jemnou chuť zralého žita, kterou doplňuje jemný náznak vanilky. V závěru se po ochutnání rozvíjí sladká vůně s hřejivým nádechem sadového ovoce.

Významný úspěch ve Španělsku sklidila také Distillery Kleiner, místní palírna se zaměřením na ultraprémiové pálenky, která je od roku 2017 součástí Palírny U Zeleného stromu. Ocenění Great Gold udělili odborní porotci prémiové sedmileté Kleiner Apricot XO 7.

Poté, co z ručně sesbíraných a odpeckovaných meruněk vznikne kvas, který následně devět měsíců fermentuje, pokračuje příprava této výběrové pálenky třístupňovou destilací. Po ní zamíří destilát k dlouhému zrání v nových dubových sudech. Potom ještě patnáct měsíců odpočívá v sudech po sherry oloroso, odkud pálenka získává svou plnou ovocnou chuť a hrozinkově medovou barvu. „To, že na mezinárodních soutěžích boduje Palírna nejen se svými tradičními českými destiláty, jako je třeba Stará žitná myslivecká, ale také s pálenkami ultraprémiové kvality od Distillery Kleiner, pro nás znamená mnoho. Pálíme je jen v omezeném množství, a proto jsou často předmětem sběratelského zájmu,“ dodává jednatel Distillery Kleiner Michal Šoman.

Jubilejního desátého ročníku španělského klání se zúčastnilo přes tři tisíce soutěžních produktů z více než dvaceti zemí celého světa. Mezi soutěžícími v kategoriích vín a lihovin byla například Austrálie, Spojené státy nebo Jihoafrická republika. Porotu tvořili odborníci z řad vinařů a distributorů lihovin. (red)

Poslat nový komentář