Eliška je v kraji první. Hejtman Josef Suchánek ji přivítal zprostředkovaně

Eliška je v kraji první. Hejtman Josef Suchánek ji přivítal zprostředkovaně
Foto olkraj.cz

Hejtman Josef Suchánek v pondělí 3. ledna poblahopřál zprostředkovaně rodičům holčičky Elišky, která se v Olomouckém kraji narodila v roce 2022 jako první. Kvůli hygienickým opatřením jim pozdravy a dárek předal prostřednictvím Romana Havlíka, ředitele Fakultní nemocnice Olomouc, v níž miminko přišlo na svět.

„Stejně jako loni i letos jsem nemohl kvůli opatřením v souvislosti s pandemií koronaviru mamince pogratulovat osobně. Rodině i děvčátku přeji především zdraví, radost a spokojený život v Olomouckém kraji, který je jejich domovem,“ řekl hejtman Josef Suchánek. Kromě gratulace, dárkového koše s regionálními produkty, hraček a dalších drobností poslal hejtman prvnímu letošnímu novorozenci také hrací podložku.

Maminka Elišky přijela do olomoucké nemocnice z Radslavic na Přerovsku. Eliška se narodila přesně ve 4.31, vážila 3240 gramů a měřila 49 centimetrů. Jen o minutu později přišel ve stejné porodnici na svět malý Vincenc z Náměště na Hané. Na Nový rok se v 5.15 narodil v Nemocnici Prostějov chlapeček Mikuláš a v Šumperku se první miminko, chlapeček Jan, narodilo v 6.27.

Zato první Olomoučánek si dal na čas. Malý Matteo se narodil 2. ledna ve 4:05. Nestalo se tak ale v olomoucké porodnici, nýbrž doma. S rychle postupujícím porodem maminka do porodnice totiž ani nestihla přijet a rodila doma. "U nás na porodním sále už maminka porodila pouze placentu. Oba, maminka i miminko, jsou v pořádku. Chlapeček se narodil s mírami 3 370 gramů a 50 centimetrů," uvedl ředitel Fakultní nemocnice Olomouc Roman Havlík. (ber)

Poslat nový komentář