Památník manželů Vojáčkových projde opravou

Památník manželů Vojáčkových projde opravou
Foto Magistrát města Prostějova
Další fotky: 
Památník manželů Vojáčkových projde opravou

Námět na opravu kamenné lavice a kovových roštů u pomníku manželů Vojáčkových na Vojáčkově nám. před budovou divadla v rámci participativního rozpočtu předložila bývalá ředitelka městského divadla Jana Maršálková. Navrhla opravu kamenné lavice kolem památníku – odstranění lišejníků a znečištění, případně opravu defektů kamene. Dále opravu propadlých a zkřivených železných roštů kolem památníků a lípy. Pomník manželů Vojáčkových včetně kamenné lavice je kulturní památka rejst. č. 39201/7-5747, která je památkově chráněna od roku 1958.

Poslední březnová rada města v roce 2023 schválila všechny projekty 2. ročníku participativního ročníku, které postoupily do hlasování včetně tohoto projektu.

V dubnu 2023 probíhaly úvodní schůzky s předkladateli projektů, na ni došlo k upřesnění projektu a především postupu. Při jednání s předkladatelkou projektu za účasti OSÚMM a zástupce odd. památkové péče Odboru územního plánování a památkové péče bylo konstatováno, že na všechny práce musí být zpracován restaurátorský záměr a samotnou realizaci prací může provádět pouze oprávněná osoba (restaurátor s licencí Ministerstva kultury ČR) na základě příslušného souhlasu orgánu státní památkové péče.

Proto byl osloven restaurátor Martin Parobek na zpracování cenové nabídky na restaurátorský záměr opravy. Cenová nabídka je 21 780 Kč s DPH. Součástí restaurátorského záměru bude také ceníkový rozpočet na vlastní opravu památníku, což bude řešeno následovně včetně podání žádosti o vydání Závazného stanoviska orgánu státní památkové péče. 27. června 2023 bylo v radě města schváleno rozpočtové opatření na vyčlenění těchto finančních prostředků. Termín zpracování záměru je srpen 2023. (red)

Poslat nový komentář