Prostějovanky klepaly na dveře finále, těsně to nevyšlo

Prostějovanky klepaly na dveře finále, těsně to nevyšlo
Celý tým

O víkendu se uskutečnilo semifinále Mistrovství ČR družstev 2012 v Praze a ve Zlíně. Prostějovské plavkyně statečně bojovaly o postup do finále. I když naděje na postup nebyla velká, překvapivě jim finále uteklo jen o fous. Celkově doplavaly na devátém místě, tedy první pod čarou. Jde o historicky nejlepší výsledek našich plavkyň v Mistrovství ČR družstev. Radost z krásného souboje navíc ještě umocnilo překonání oddílového rekordu na 800 metrů volný způsob z roku 1999.

Prostějovský poměrně mladý tým byl sestaven ze sedmi plavkyň. Celkově získaly 256 bodů a jen 4 body jim chyběly k vyrovnání s posledním postupujícím týmem SK Motorlet Praha. Největším přínosem pro tým byla Lenka Skoumalová, která získala celkem 52 bodů. Lenka navíc přidala dva oddílové rekordy. Výrazně vylepšila hodnotu rekordu Moniky Obručníkové z roku 1999 na 800 metrů volným způsobem o téměř 20 vteřin. Nový rekord má teď hodnotu 9:26,87. Podruhé přepsala nejlepší výkon Petry Formánkové z roku 2002 v disciplíně 400 metrů polohový závod. Ten časem 5:13,88 vylepšila o 5 vteřin. „Lenka se k rekordním časům přibližovala už v prvním kole a bylo jen otázkou času, kdy je překoná. Závody se jí vydařily a doufejme, že taková bude i celá sezóna,“ hodnotí trenér Petr Adamec. V polohovce skončila Lenka na třetím místě za Barborou Závadovou a Magdou Okurkovou, které jsou o 4 a 6 let starší. Závadová se v této disciplíně kvalifikovala na Olympijské hry do Londýna.

Výborně zaplavaly také sestry Petrželovy. Třináctiletá Míša si vylepšila "osobák" na 100 volný způsob výkonem 1:02,93. Tereze se povedlo 400 metrů polohově, kde si svůj nejlepší čas také výrazně zlepšila. Obě sestry spolu s Martinou Skoumalovou přispěly do celkového hodnocení více jak třiceti body. Tým doplňovaly ještě Kateřina Malečková, Kristýna Vrchová a Kateřina Polcrová, které se umisťovaly do 14. místa.

Na semifinále družstev měly plavkyně možnost bojovat s olympioničkami Barborou Závadovou z Ostravy nebo Janou Pechanovou z Komety Brno. Ostravský tým v celkovém pořadí zvítězil z 508 body, tým Komety Brno skončil na druhém místě. V celkovém pořadí mužů tým Komety Brno zvítězil, na druhém místě skončili muži ze Slavie Plzeň. Náš mužský tým se bohužel do semifinále neprobojoval, snad se to podaří příští rok.

(maty, red)

Poslat nový komentář