Praskačová, Cibulka a Řehořek – Mistři republiky v prostějovském bazéně

Praskačová, Cibulka a Řehořek – Mistři republiky v prostějovském bazéně
Foto M. Novotná

 

Poslední víkend před Vánocemi se v plzeňském bazénu na Slovanech uskutečnilo Zimní mistrovství České republiky dorostu a dospělých. V průběhu čtyř dnů se na startu představilo pět prostějovských plavců. A jaká byla bilance? Tři zlaté medaile, dvě stříbrné a jedna bronzová. Je krásné, že v prostějovském bazéně už zase plavou zlatí Mistři republiky.

Hned první den vynesl výkon Jakuba Cibulky prostějovskému plavání stříbrnou medaili v disciplíně 100 metrů polohový závod. Čas 0:57,63 je současně Jakubovým osobním rekordem.

Skvělé výkony předvedl v úvodu druhého dne třináctiletý Lukáš Řehořek, který byl na „velkém“ Mistrovství poprvé. Lukáš Řehořek se stal třikrát mistrem republiky už o týden dříve na Mistrovství třináctiletých v Prostějově. Medailové šance ve starší konkurenci sice neměl, ale svým výkonem v disciplíně 50 metrů prsa vytvořil rekord třináctiletého žactva, který má nyní hodnotu 0:31,78. Druhý den pokračoval skvěle. Kateřina Praskačová a Jakub Cibulka se dostali do finále v disciplíně 100 metrů motýlek. Ve finále pak Jakub Cibulka proměnil šanci v bronzovou medaili a Kateřina Praskačová skončila šestá.

Třetí den zahájil Lukáš Řehořek dalším rekordem, tentokrát v disciplíně 100 metrů prsa a výkonem 1:09,36. Povzbuzeni úspěchem svého mladšího oddílového kolegy, vyplavali si i Kateřina Praskačová i Jakub Cibulka další finálovou účast v disciplíně 200 metrů motýlek. V odpoledním finálovém bloku se na svůj první start postavil Jakub Cibulka ve finále na 50metrů znak. Po výborné obrátce a skvělém vyvlnění si vypracoval náskok, který si udržel až do finiše a časem 0:26,57 získal zaslouženě titul Mistra ČR. Ve finále na 200metrů motýlek se nedala zahanbit ani Kateřina Praskačová. Skvělým finišem v závěru trati porazila soupeřku Anastasii Krastelevu z Bohemians Praha výkonem 2:20,35 a také ona se postavila na stupínek nejvyšší pro Mistryni ČR. Na závěr ve stejné disciplíně mužů opět výborným finišem získal Jakub Cibulka pro náš klub stříbrnou medaili, když dohmátl v čase 2:04,48.

Poslední den Mistrovství to cinklo naposledy a hned dvakrát. V odpoledním finále na 50metrů motýlek vybojoval Jakub Cibulka výkonem 0:25,27 stříbrnou medaili. Ve stejném finále žen skončila Kateřina Praskačová časem 0:29,69 na 7.místě. Stejnou pozici získala i ve finále 100m volný způsob, když dohmátla časem 1:00,06. Zlatá tečka přišla při posledním startu Jakuba Cibulky ve finále na 100 metrů znak. Výborným výkonem nedal soupeřům ve finiši šanci a výkonem 0:57,69 získal svůj již druhý titul Mistra ČR.

Prostějovští plavci Kateřina Kadlecová a Michal Kašpar sice na medaile nedosáhli, ale vylepšili svá osobní maxima a rozhodně prostějovskému plavání neudělali ostudu.

Zimní sezóna je tedy za námi. Nyní se mohou prostějovští plavci po zaslouženém odpočinku začít připravovat na jarní sezónu, která se kvapem blíží. Děkujeme všem přátelům prostějovského plavání i městu Prostějov a Olomouckému kraji za podporu. I v malých sportech je možné dosáhnout velkých vítězství.

Markéta Novotná

Poslat nový komentář