Prostějovský plavec Řehořek převálcoval soupeře

Štafeta složená z nejmladších
Štafeta složená z nejmladších
Další fotky: 
Vítěz Lukáš Řehořek
Vítězná dívčí štafeta
Holky se snažily, ale zbyla na ně pokaždé jen bramborová medaile
Třetí místo chlapecké štafety

První ze série oblastních přeborů žactva a dorostu v plavání odstartovaly během uplynulého víkendu. Na zlínský bazén se sjeli 11letí, 10letí a 9letí plavci z Olomouckého a Zlínského kraje, aby zde změřili své síly v jarní sezóně. Devatenáct prostějovských plavců přivezlo ze Zlína celkem 17 medailí, z toho 4 za štafetové disciplíny. Skvělé výkony předvedl Lukáš Řehořek, který zvítězil ve všech svých disciplínách a konkurenci nechal daleko za sebou.

Oblastní přebory jsou srovnávacími závody žáků i dorostenců všech kategorií. Zaplavané časy jsou kvalifikací na Pohár žactva, v kterém soutěží plavci z celé Moravy. Pro některé ze zúčastněných plavců to byly první závody. I přesto se však do boje vrhli s plným nasazením.

Nejlepší výkony z celých závodů předvedl Lukáš Řehořek, který znovu neměl konkurenci. Zvítězil ve všech svých pěti disciplínách – 100 a 200 metrů znak a prsa a 100 metrů polohový závod. „V Lukášovi se spojuje plavecký talent a disciplína v tréninku, což jsou dobré předpoklady pro kvalitní výkony,“ hodnotí trenér Aleš Matyášek. Uvidíme, jak si Lukáš povede na Poháru žactva.

Zlatou medaili přidala i Dominika Smékalová v disciplíně na 200 metrů prsa. Dominičinou tratí byla vždy prsová padesátka, kterou už jako jedenáctiletá nemá možnost plavat. Otázkou bylo, jak se vyrovná s touto dlouhou prsovou tratí. Zvládla to výborně a vystoupila na nejvyšší stupínek. K tomu přidala ještě třetí místo na poloviční trati. Druhé a třetí místo získala Eva Marciánová na 100 metrů znak a 50 metrů volný způsob. Na třetím místě kraulové padesátky skončila za Evou Karolína Samsonová. Ve své nové disciplíně 200 metrů kraul vyplavala 3. místo Adéla Mazalová. 

Svými výsledky potěšili i plavkyně ročníku 2002, pro které to byla na oblastních přeborech premiéra. Hned dvě bronzové medaile (100 PZ a 50 Z) a obrovské zlepšení osobních rekordů vyplavala Markéta Nováková a bronz na prsové padesátce vybojovala Tereza Korhoňová. Na medailové pozice v individuálních disciplínách jen těsně nedosáhli Filip Švec, Barča Nedomová a Jarda Vaverka. Naděje na kvalifikaci do Poháru žactva tu však stále je.

Třešničkou na dortu se staly 4 medaile ze štafet. První a druhé místo s přehledem získaly Marciánová, Samsonová, Mazalová a Smékalová. Dívčí štafeta B pak skončila pokaždé na nešťastném 4. místě. Klukům se podařilo v obou štafetách doplavat na 3. místě. Všem plavcům gratulujeme.

Příští týden se 12-14letí plavci utkají v plaveckém bazéně v Prostějově a určitě se bude na co dívat.

(maty, red)

Poslat nový komentář