„Nejchytřejší Čech“ Tomáš Blumenstein otevře v Prostějově Technologický klub i novou základní školu

„Nejchytřejší Čech“ Tomáš Blumenstein otevře v Prostějově Technologický klub i novou základní školu
Foto Technologický klub

Už 19. září se v Prostějově otevře nové zařízení, kde se děti a studenti budou moci věnovat moderním technologiím. Půjde o Technologický klub, který založil Tomáš Blumenstein v rámci aktivit Světa vzdělání.

Nyní na nově pojmenované Rozvojové ulici nedaleko hvězdárny finišuje výstavba objektu s moderní učebnou, laboratoří i klubovnou. V nich se děti i studenti budou moci v různých kroužcích seznamovat a pracovat s technologiemi budoucnosti, seznámí je s 3D tiskem, programováním, s robotikou a mnoha dalšími tématy. „Potřebujeme mladou generaci přitáhnout k technickým oborům,“ vysvětluje motivaci k založení institutu Tomáš Blumenstein a dodává: „Prostějov je město s dlouhou průmyslovou tradicí i významnou technologickou současností, kterou bychom rádi touhle aktivitou našeho spolku výrazně podpořili.“

Třídy pro nadané děti

Tomáš Blumenstein je na poli vzdělávání velmi aktivní i v dalších oblastech. Ačkoli vystudoval stavební statiku na VUT v Brně a léta se živil jako projektant, dnes je jeho stěžejní aktivitou spolek Svět vzdělání, který vybudoval doslova na zelené louce. Blumensteinův spolek se zaměřuje na vzdělávání pedagogů, ale hlavně provozuje na základních školách třídy pro nadané žáky, v nichž funguje rozšířená výuka angličtiny, matematiky, logiky a programování. O tyto třídy, které fungují již ve třinácti městech po celé republice, je velký zájem. „V Prostějově jsou tyto třídy s rozšířenou výukou na základní škole dr. Horáka,“ představuje svou aktivitu na tomto poli Tomáš Blumenstein. V současnosti navíc jím vedený spolek Svět vzdělání připravuje v našem městě vznik samostatné základní školy, která by se orientovala na rozšířenou výuku předmětů, které děti připraví na dnešní moderní svět. „Takovou školu u nás potřebujeme, aby děti se zájmem o takovéto vzdělávání nemusely dojíždět do Olomouce či jinam,“ říká ředitel Světa vzdělání.

Šéf Mensy

K zájmu o vzdělávání a podporu nadaných dětí Tomáše Blumensteina původně přivedlo jeho členství v organizaci MENSA, která celosvětově sdružuje lidi s nadprůměrnou inteligencí. V ní to Tomáš Blumenstein dotáhl až na celostátního předsedu a média ho proto při častých rozhovorech titulovala jako „nejchytřejšího Čecha“. On sám se tomuto označení vždy velmi bránil: „Nemám ho rád, protože není pravdivé. Jen jsem osm let vedl a dnes jsem místopředsedou organizace lidí, kteří se zaměřují na rozvoj inteligence“. V Mense se Tomáš Blumenstein dodnes zabývá řadou aktivit zaměřených na rozvoj a podporu nadaných dětí: je spoluzakladatel soutěže Logická olympiáda, vytváří šifry a logické úlohy, pořádá tábory a je členem pracovní skupiny ministerstva školství pro nadané děti.

Prostějov potřebuje vysokou školu

Celoživotní Prostějovan pracuje velmi čile také ve veřejné oblasti. Už ve 23 letech se v roce 2002 stal poprvé městským zastupitelem a s přestávkou jednoho funkčního období působí v prostějovském zastupitelstvu dodnes. Poslední čtyři roky je dokonce členem rady města a předsedou finančního výboru, kde využívá své zkušenosti s řízením úspěšné soukromé společnosti. I v práci pro město se Tomáš Blumenstein zaměřuje na problematiku školství a vzdělávání. Patří proto mezi iniciátory nápadu, aby Prostějov v dalších čtyřech letech usiloval o zřízení pobočky technické vysoké školy v našem městě. S tímto užitečným návrhem jde do voleb kandidátka občanských demokratů a nezávislých osobností města Prostějova, na níž se o hlasy voličů uchází právě i Tomáš Blumenstein. „Pobočka vysoké školy v Prostějově může být důležitým krokem k tomu, abychom zastavili odliv mladých lidí z města,“ vysvětluje odborník na vzdělávání Tomáš Blumenstein, který ve svých aktivitách dělá všechno pro to, aby nadané děti a mladí lidé zůstávali v Prostějově. (PR)

Poslat nový komentář