Smržické skleníky a premiérový Víkend na Nově!

Smržické skleníky a premiérový Víkend na Nově!
Foto FB Chci zase vidět nebe plné hvězd
Další fotky: 
Smržické skleníky a premiérový Víkend na Nově!

V úterý ve 21,35 hodin se na Tv Nova objeví premiérový pořad Víkend. A bude se v něm mluvit o skleníku ve Smržiících!

Na Prostějovsku způsobila v pondělí 15. ledna poprask velice jasná záře, která se objevila ve večerních hodinách na obloze a svou intenzitou způsobila masivní světelné znečištění.

Jednalo se o důsledek spuštění nových skleníků na pěstování rajčat ve Smržicích. Právě v pondělí tam zaměstnanci poprvé rozsvítili.

Marek Miklas ze společnosti AGRO Haná pro ČT24 potvrdil, že světlo opravdu pocházelo z jejich skleníku ve Smržicích, svítilo se v něm od 6.50 do 17.10 hodin. „Skleník je v provozu od přelomu roku a v posledních dnech je poprvé použito pěstební osvětlení. Používá se především v zimním a přechodném období, kdy vlivem zatažené oblohy, mlhy, mraků nedochází k dostatečnému osvětlení rostlin přirozeným slunečním svitem,“ uvedl Marek. Aby nevyzařoval světlo do okolního prostředí, je skleník vybaven speciálním stíněním, které umí prostor uzavřít. Toto stínění se používá především v nočních hodinách. K problematickému vyzařování světelné energie, která byla patrná v posledních dnech, docházelo vždy při východu a západu slunce. Skleník je teprve na začátku provozu a společnost se bude snažit maximálně redukovat světla při svítání a západu Slunce. (ber)

 

Poslat nový komentář