Na dnešek připadá Mezinárodní den slunce (a souvisí i s fotovoltaikou)

Na dnešek připadá Mezinárodní den slunce (a souvisí i s fotovoltaikou)
Foto Sportcentrum - DDM
Další fotky: 
Na dnešek připadá Mezinárodní den slunce (a souvisí i s fotovoltaikou)

Zelená politika je diskutované téma. Některým se zajídá, někteří ji velebí. V životě je jistě důležité odříznout od všeho extrémy a najít průsečík. To platí i o fotovoltaických elektrárnách. Ostatně i ony mají zajistit udržitelný rozvoj společnosti, tedy abych nám pokračoval společenský pokrok spolu s tím hospodářským, ale za podmínky, že si nezplundrujeme naši planetu.

Do toho nám však vstoupila „česká cesta“, jak užít energii ze slunce pro výrobu elektrické energie, kdy jsme si zastavěli úrodné lány půdy, a hned je odpor vůči fotovoltaickým elektrárnám na světě. A je to škoda, podíváte-li se po okolních zemích, vidíte efektivní využití fotovoltaiky na soukromých pozemcích, ale zakomponovaných do nemovitostí, zejména na střechách. I Prostějov se do této rozumné zelené politiky pustil a v roce 2019 byla na jižní střeše sportovní haly Sportcentra – DDM na Olympijské ulici vybudována fotovoltaická elektrárna o 108 solárních panelech. Instalovaný výkon je 29,16 kWp. První rok, ve kterém elektrárna jela po celou dobu, byl 2020. Díky produkci elektrické energie tak organizace ušetřila 142 tisíc Kč! Jistě se ptáte na návratnost takové investice. Dáme vám to jako domácí on-line cvičení, k jeho řešení vám totiž postačí další údaj – pořizovací cena činila 675 tisíc korun bez DPH.

„Jsem rád, že se podařilo akci na naší velké střeše realizovat. Moc se mi líbí prvky zelené politiky, které ve své podstatě nejsou žádným velkým objevem, jsou přirozené pro člověka a jeho obydlí po dlouhou dobu. Takže neobjevujeme Ameriku. Chápu, že v minulosti fotovoltaické panely nebyly, ale naši předci věděli, kam co postavit kvůli sluníčku, kde schraňovat vodu, jak s ní hospodařit či jak ji udržet v krajině. Nyní se složitě vracíme ke kořenům, ale bude to potřeba,“ řekl ředitel Sportcentra – DDM Jan Zatloukal.

Ten dnes u příležitosti Dne Slunce vytáhnul na střechu haly i náměstkyni primátora pro životní prostředí Miladu Sokolovou, která si prohlédla fotovoltaickou elektrárnu přímo na místě: „Jsem moc ráda, že právě u kolegy Zatloukala byla fotovoltaická elektrárna instalována a že již z praxe víme, jak užitečná je. Je jasné, že jít touto cestou má smysl, již na další budově, tedy na Ekocentru IRIS, kterou město staví a která bude co nevidět hotova, najdeme nejen fotovoltaické panely, ale také na části zelenou extenzivní střechu, ve dvoře popínavé rostliny, vybudována bude i retenční nádrž". (red)

Poslat nový komentář