Do finále ankety Strom roku se prostějovský jerlín neprobojoval

Do finále ankety Strom roku se prostějovský jerlín neprobojoval
Foto MMP

Město Prostějov nominovalo do ankety jerlín japonský. Více než 120 let starý strom, který svou rozhlehlou korunou krášlí Petrské náměstí, je jediným chráněným jerlínem v Olomouckém kraji. Bohužel, odborná porota k závěrečnému hlasování vybrala do finálové dvanáctky jiné stromy.

"Dotváří klidné prostředí sakrálních staveb – kostela svatého Petra a Pavla a blízké zvonice – kontrastu s rušnou křižovatkou. Jerlín japonský, jehož obvod kmene činí 300 centimetrů, byl za památný prohlášen 15. června 2001," uvedla tehdy náměstkyně primátora Milada Sokolová.

Strom roste v místech, kde se, tehdy daleko od centra města, rozkládal křesťanský hřbitov. Jerlín pamatuje vznik Československa, rozvoj města, nové ulice a cesty, které kolem něj vznikaly. Pamatuje válečnou vřavu i obsazení města vojsky Varšavské smlouvy, události listopadu 89 a porevoluční vývoj.

Do závěrečného hlasování finálové dvanáctky se "náš" jerlín nedostal. „I tak jej ale máme rádi a obdivujeme jeho rozložitou a krásnou korunu, která je ozdobou nejen Petrského náměstí. Pro nás je a zůstane výjimečným,“ doplnila Milada Sokolová. (red)

Poslat nový komentář