Dnes je Zelený čtvrtek. Dejte si špenát a nic si nepůjčujte

Dnes je Zelený čtvrtek. Dejte si špenát a nic si nepůjčujte
ilustrační foto pixabay.com

Poslední den, kdy se rozeznějí zvony a varhany, které pak na dlouhou dobu nahradí zvuk řehtaček. Zvony prý odlétají do Říma pro požehnání a vracejí se až v sobotu večer, aby stihly zvěstovat zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Pro křesťany je Zelený čtvrtek dnem odpuštění.

Večerní mší začíná nejdůležitější část liturgického roku, velikonoční třídení (triduum). Při mši svaté se připomíná poslední večeře Páně, před kterou myl Ježíš učedníkům nohy. Uprostřed bohoslužby tedy kněz symbolicky umývá nohy dvanácti farníkům.

„Zelený“ čtvrtek vznikl také zřejmě z německého „Gründonnerstag“, staré sloveso „greinen“ znamená „plakat“. Podle jiných pramenů pochází označení od zelených rouch, která se tento den nosí při bohoslužbě. Hospodyňky pekly jidáše, jež tvarem připomínají provaz, na němž se oběsil Jidáš den poté, kdy zradil Krista.

Každopádně jídelníček má být opravdu hlavně zelený. Zkuste salát z pampelišek, špenát či zelí. Barevně odpovídají i hráškové karbanátky. Po zimě je to skvělá příležitost, jak doplnit vitaminy.

Je to také den, ve kterém pokračovala úklidová šichta – ještě před východem slunce musely hospodyně zamést dům a vynést smetí, a to na nejbližší křižovatku, aby se zbavily blech. Bylo zvykem namazat krajíc chleba medem. Snědený před východem slunce chránil na rok před uštknutím hadem i bodnutím vosou, hozený do studny měl zajistit dostatek vody. Pokud byste chtěli být při penězích, měli byste si počkat na poslední zvuk zvonů, a přitom zacinkat mincemi. A rozhodně bychom si neměli od nikoho nic půjčovat. (red)

Poslat nový komentář